Strømprisen for Oslo ble i januar beregnet til 24 øre per kilowattime (kWh) uten moms og påslag. Til sammenligning var snittprisen i Oslo for årets første måned i fjor over dobbelt så høy, 55 øre per kWh.
Også resten av landet hadde lave gjennomsnittlige strømpriser i januar. Kristiansand og Bergen endte på 24 øre per kWh, mens Molde, Trondheim og Tromsø endte på 23 øre per kWh.
– Vi beregner strømprisene for hver time hver dag, og strømprisene reflekterer situasjonen i markedet, sier kommunikasjonsdirektør Stina Johansen i Nord Pool.

Sparer du strøm, kan nettleia øke
Høyere temperatur
Strømprisen regnes ut etter tilbud og etterspørsel i markedet – samt hvor mye kraft som kan flyttes fra ett område til et annet. I det nordiske kraftmarkedet er vær og temperatur viktige faktorer.
I januar har temperaturen vært mellom 3 og 6 grader over gjennomsnittet for de siste 20 årene i hele landet. Samlet strømforbruk i Norge var 12,6 TWh i januar i år, mot 14,6 TWh samme måned i fjor.
Mye vind og velfylte vannmagasiner
Strømprisene påvirkes også av hvor mye vann det er i vannmagasinene, og i januar har det vært mye nedbør.
Tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat viser at fyllingsgraden i de norske vannmagasinene ved utgangen av uke 4 ligger på 62,2 prosent, som er 2,4 prosentpoeng høyere enn medianen for samme tidspunkt de siste 20 årene.

Faktisk.no: Får vi høyere strømpris av nye utenlandskabler?
– Samtidig som det har vært mildt og vått – har det også i perioder vært mye vind, så vi har importert vindkraft fra både Sverige, Danmark og Tyskland, sier Johansen.
Negativ strømpris
Bare for 14 dager siden så vi noe som er svært sjelden i januar – negative strømpriser, altså der du hos enkelte strømselskap fikk betalt av dem for å bruke strøm. Riktignok betaler man fortsatt nettleie, skatter og avgifter, så strømregningen som helhet blir ikke negativ.
I Norge har vi Europas laveste strømpriser, der strømmen i enkelte land koster opp mot 80 prosent mer.
