Strømprisen i Norge har ikke vært lavere siden 2007

Den gjennomsnittlige strømprisen for januar er den laveste på 13 år ifølge kraftbørsen Nord Pool.

LAVE PRISER: I januar har strømprisene vært under halvparten av hva de var på samme tid i fjor.
LAVE PRISER: I januar har strømprisene vært under halvparten av hva de var på samme tid i fjor. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømprisen for Oslo ble i januar beregnet til 24 øre per kilowattime (kWh) uten moms og påslag. Til sammenligning var snittprisen i Oslo for årets første måned i fjor over dobbelt så høy, 55 øre per kWh.

Også resten av landet hadde lave gjennomsnittlige strømpriser i januar. Kristiansand og Bergen endte på 24 øre per kWh, mens Molde, Trondheim og Tromsø endte på 23 øre per kWh.

– Vi beregner strømprisene for hver time hver dag, og strømprisene reflekterer situasjonen i markedet, sier kommunikasjonsdirektør Stina Johansen i Nord Pool.

Høyere temperatur

Strømprisen regnes ut etter tilbud og etterspørsel i markedet – samt hvor mye kraft som kan flyttes fra ett område til et annet. I det nordiske kraftmarkedet er vær og temperatur viktige faktorer.

I januar har temperaturen vært mellom 3 og 6 grader over gjennomsnittet for de siste 20 årene i hele landet. Samlet strømforbruk i Norge var 12,6 TWh i januar i år, mot 14,6 TWh samme måned i fjor.

Mye vind og velfylte vannmagasiner

Strømprisene påvirkes også av hvor mye vann det er i vannmagasinene, og i januar har det vært mye nedbør.

Tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat viser at fyllingsgraden i de norske vannmagasinene ved utgangen av uke 4 ligger på 62,2 prosent, som er 2,4 prosentpoeng høyere enn medianen for samme tidspunkt de siste 20 årene.

– Samtidig som det har vært mildt og vått – har det også i perioder vært mye vind, så vi har importert vindkraft fra både Sverige, Danmark og Tyskland, sier Johansen.

Negativ strømpris

Bare for 14 dager siden så vi noe som er svært sjelden i januar – negative strømpriser, altså der du hos enkelte strømselskap fikk betalt av dem for å bruke strøm. Riktignok betaler man fortsatt nettleie, skatter og avgifter, så strømregningen som helhet blir ikke negativ.

I Norge har vi Europas laveste strømpriser, der strømmen i enkelte land koster opp mot 80 prosent mer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer