Strømpris

Strømprisen setter foreløpig årsrekord

I løpet av mandag 18. oktober spretter strømprisen over tre kroner per kilowattime i Sør-Norge.

DYRT: Vi nærmer oss europeiske strømpris-tilstander her til lands. Foto: Colourbox
DYRT: Vi nærmer oss europeiske strømpris-tilstander her til lands. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ny uke, nye strømpristopper - og i dag får vi et mega-hopp:

Mellom klokka 8:00 og 9:00 mandag 18. oktober koster nemlig kilowattimen 3,17 kroner!

Resten av dagen, derimot, ligger strømprisen mellom 1,24 og 1,64 kroner per kilowattime.

NYTT STRØMPRISHOPP: Prisene er for Oslo og inkluderer moms og avgifter, men er uten eventuelt påslag hos strømselskapet. Foto: skjermdump
NYTT STRØMPRISHOPP: Prisene er for Oslo og inkluderer moms og avgifter, men er uten eventuelt påslag hos strømselskapet. Foto: skjermdump Vis mer

Årsrekord

Pressekontakt Stina Johansen hos strømbørsen Nordpool sier at spotprisene mandag morgen trolig er blant de høyeste som er registrert i Sørøst- og Sørvest-Norge noen sinne.

- Dette er på en måte rekord for denne tida av året, men vi har hatt enkelttimer med langt høyere pris i vintermånedene tidligere, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til Dinside.

Økt forbruk

Men hvorfor i all verden bikker strømprisen tre kroner i morgentimene denne mandagen?

Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Lyse sier til Aftenposten at det er et kjent fenomen at det særlig er mellom 8:00 og 9:00 om morgenen at prisen skyter i været, siden forbruket da ofte er på sitt høyeste.

- Dette konkrete prishoppet henger sammen med flere årsaker. Det er lite vind i Europa, og dessuten er det lavere temperaturer i Norden, noe som gjør at flere velger å varme opp husene med strøm, sier Veggeland.

SUPERSMART HJEM: Det første som møter oss Kenneth Nilssens (41) loftsleilighet er et speil som viser strømpris og - forbruk i sanntid. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Lilleholt bekrefter at temperaturene faller og forbruket på mandag formiddag er forventet å stige vesentlig.

- Samtidig har vi sett tidligere i høst at høye europeiske strømpriser, fortsatt lav magasinfylling og lite vind over hele kontinentet, får prisene til å stige i områder med knapp produksjon. Det er stor interesse i utlandet for å kjøpe så mye som mulig av kraften vi har i Norge og Norden. Begrenset med kabler gjør imidlertid at prisene her til lands ikke blir like høye som i andre europeiske land i slike tilfeller, sier kraftanalytikeren.

Norges vassdrags- og energidirektorats siste rapport om kraftsituasjonen i uke 40 viser at flere europeiske land har svært mye høyere strømpriser enn i Norge. Tyskland og Danmark hadde torsdag i uke 40 enkelttimer med strømpris på hele 4,40 kroner per kilowattime!

Annonse: Finn billigste strømavtale der du bor

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer