Strømpris

Strømprisen stuper i natt

Prisene dropper ned mot null - og kan til og med bli negative! Men vil det vare?

PRISDROPP: Kraftanalytiker forklarer hvorfor strømprisen faller så brått - og om dette er begynnelsen på lavere priser framover. Foto: Shutterstock/skjermdump
PRISDROPP: Kraftanalytiker forklarer hvorfor strømprisen faller så brått - og om dette er begynnelsen på lavere priser framover. Foto: Shutterstock/skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra å koste godt over én kroner per kilowattime, faller strømprisen brått fra sju-tiden lørdags kveld og videre natt til søndag.

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

- Natt til søndag kommer strømprisen mest sannsynlig ned mot null eller blir negativ flere steder, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til Dinside.

Strømprisene holder seg på null kroner fram til rundt klokka 8:00 søndags morgen.

Merk at det her er snakk om strømprisene uten strømselskapenes påslag, avgifter og nettleie.

Ikke bare vann...

Hvorfor skjer dette strømprisfallet?

- Dette er et prisdropp som er litt en følge av økt vanntilsig, men først og fremst massiv vind, svarer Lilleholt.

Det er nemlig økt vind i Tyskland, som gjør at vi får masse import og lave priser når forbruket er litt lavere i helgene.

VINDFULLT: Kurve for vindøkning. Foto: skjermdump
VINDFULLT: Kurve for vindøkning. Foto: skjermdump Vis mer

- Slike svingninger er naturlige, og prisen går nok rett opp igjen om vinden reduseres igjen. Nå har Europa gjennomsnittlig høyere priser enn noen gang, men de faller raskt mot null med mye vind, sier kraftanalytikeren.

STRØMSJOKK: Dette kan du gjøre for å senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer

Sparer vann på vind

Marius Holm Rennesund, partner i Thema Consulting, bekrefter at det er vindkraft fra kontinentet som importeres inn til oss som gir de lave strømprisene i natt og morgen tidlig.

- I disse periodene kan vi spare på vannet i magasinene våre, slik at vi kan bruke dette senere, sier Rennesund til Dinside, og fortsetter:

- Vi er ser også at prisene i framtidsmarkedet for resten av høsten og vinteren har falt, og det skyldes nedbøren som er forventet de neste ti dagene.

Det er imidlertid litt tidlig å «avblåse» strømkrisa. Vi er avhengig av at de våte værvarslene som har kommet, faktisk slår til og at vi også får nedbør i andre halvdel av oktober, ifølge ham.

Store prisforskjeller

Også Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) påpeker i sin siste kraftsituasjonsrapport at prisene har vært lavere i store deler av Europa i uke 38.

Likevel var den gjennomsnittlige kraftprisen sør i Norge over én krone per kilowattime.

Nord-Norge, derimot, hadde framdeles den laveste kraftprisen i Norden med 51 øre kilowattimen i snitt forrige uke.

Økt vindkraftproduksjon i Norden og nord på kontinentet bidro til prisnedgangen. Samtidig var vannkraftproduksjonen i Norge lavere enn uka før.

Annonse: Sammenlign strømavtaler og finn best pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer