Strømprisene raser nedover

Kan bli den rimeligste måneden hittil i år.

STRØMPRISER: Oktober har begynt positivt for norske strømkunder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STRØMPRISER: Oktober har begynt positivt for norske strømkunder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De uvanlige høye strømprisene i store deler av landet, har preget nyhetsbildet så langt i år.

Spesielt i Sør-Norge har prisene vært skyhøye, med en foreløpig topp i august med en snittpris på over 5 kroner per kilowattime. For innbyggere i Øst- og Vest-Norge er den foreløpige toppen i september, 448 øre i snitt, mens dem som bor i Midt- og Nord-Norge har foreløpig sluppet unna av de verste prisstigningene.

Likevel var prisene i Midt-Norge såpass høye i september at innbyggerne i den regionen for første gang fikk strømstøtte.

Kan bli årets billigste

For oktober ser det mer positivt ut, spesielt for strømregionene sør, øst og vest, som har hatt flere dager på rad med lave priser. Eller normalpriser, som vi omtalte det som før prisen skjøt i været i fjor høst.

I de tre nevnte regionene ligger ukesnittet på rundt 130 øre - en betraktelig nedgang fra september. Fortsetter det slik, kan oktober bli den rimeligste strømmåneden så langt i år, men det er for tidlig å si.

Prisene har riktig nok steget noen dager på rad og strømprisen er for første gang siden tirsdag over 1 kroner per kilowattime, men gjennomsnittlig spotpris for oktober er så langt den laveste siden februar i år.

Vannmagasinene fylles opp

Det gufne høstværet vi har opplevd denne uka får mye av skylda - eller æra, forklarer senioranalytiker Lene Hansen i Volue Insight til DinSide.

- Prisfallet skyldes en kombinasjon av flere faktorer, men først og fremst har vi hatt ei uke med mye nedbør og vind, både i Norge, Norden og Europa, uttalte Hagen til DinSide fredag.

Store mengder nedbør har bedret energibalansen, og produsentene har økt produksjonen. Dette kombinert med mildt vær, lavere forbruk og en høy vindkraftproduksjon i Norden, presser prisene nedover.

- Høy andel fornybar energiproduksjon derav både vannkraft, vindkraft og sol i Norden og Europa, Tyskland, har totalt sett hatt en positiv innvirkning på strømprisene for forbrukerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer