Strømråd: - Dropp variabel pris

Spotpriser nå: fra 18 til 64 øre pr. kilowattime.

- UNNGÅ VARIABEL STRØMAVTALE: Forbrukerrådet er klare i sine tips til strømkunder. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.
- UNNGÅ VARIABEL STRØMAVTALE: Forbrukerrådet er klare i sine tips til strømkunder. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Telefonlinjene inn til Forbrukerrådet har vært like rødglødende som strømregningene etter at oktobertallene dumpet inn i de tusen hjem.

- Siden forrige mandag har det kommet rundt 250 spørsmål om strømregningene for oktober, mot vanlig rundt 50 i uka på denne tiden av året, sier forbrukerjurist Thomas Iversen i rådet til Dagbladet.

Og nesten alle spørsmålene gjelder hvorfor strømregningene er mange ganger høyere enn det plutselige og uventede fallet i spotprisene ned mot det gamle nivået før energikrisen i Europa.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Og mange spør Forbrukerrådet om nettopp råd for vinteren.

Rådet er entydig.

- Kom dere ut av avtalene om variabel strøm, slik vi har gitt råd om i snart tre år, siden februar 2020, sier Iversen.

Og da er det i teorien to alternativer igjen - fastpris eller den daglige spotprisen.

Da gjenstår i praksis bare spotprisen for en stor del av de norske kundene.

Ingen sør for Trondheim

- I grove trekk er det ingen av strømselskapene som tilbyr fastpriser nå sør for Trondheim, sier forbrukerjurist Thomas Iversen.

Rundt 60 av spørsmålene sist uke har dreid seg om regningene på de variable avtalene fra selskapet Fjordkraft.

STRØM: Mange kjenner på dyre strømpriser, men disse strømsparetipsene bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer

Mange av de andre selskapene går også igjen på den ferske klagelista. Temaet er overveiende det samme - prisene på variable avtaler mot de lave markedsprisene i oktober.

Føler seg lurt

Mange av kundene føler seg lurt. De har oppfattet at variable avtaler skal sikre dem mot nettopp store og plutselige prishopp.

- Har strømselskapene lurt kundene?

- Det har vi ikke grunnlag for å hevde slik de fleste avtalene er utformet. Vi har registrert at mange av spørsmålene gjelder avtaler som er gjort ved direktesalg, og at kundene har følt seg presset. Og det forsterker nok reaksjonene at spriket til spotpriser brått ble så stort.

Den offentlige strømstøtteordningen er forlenget ut kalenderåret 2023. Det er ikke støtte til priser under 70 øre pr. kilowattime.

- Hva blir spotprisen på strøm de nærmeste månedene?

- Analytikerne er forsiktige med å gi nøyaktige anslag der. I valget mellom spotpriser og avtale med variable priser, anbefaler vi fortsatt klart spotpriser.

Her på Forbrukerrådets nettside strompris.no kan du følge den lokale prisutviklingen.

Bergenavisen er ett av mediene som har gjengitt strømkunders hoderystende reaksjoner på oktoberregningene fra Fjordkrafts variable avtaler.

Fjordkraft: - Ikke vår gevinst

Kommunikasjonsrådgiver Jon Eikeland i Fjordkraft forklarer, og avviser at det ligger igjen noen kjempegevinst hos hans arbeidsgiver.

- Fjordkraft forhåndskjøpte også strøm til priser som var basert på nivået før spotprisene gikk brått ned, forklarer han.

Heller ikke omsetningsbørsen Nordpool har hatt noen ekstraordinære avansert denne variable strømhøsten.

Og da sitter strømprodusentene igjen med gode dager.

Snittprisen på spot ligger så langt denne måneden på 57 øre per kilowattime i de sørlige strømregionene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer