Strømpris

Strømregninger går til inkasso

Gjeldsøkonom forventer flere inkassosaker med strømregninger framover, men understreker at flertaller klarer å betale for strømmen.

FRYKTER INKASSO-EKSPLOSJON: Lindorff og Kredinor frykter at antaller inkassosaker grunnet dyr strøm vil øke betydelig over nyttår. Illustrasjonsfoto: NTB
FRYKTER INKASSO-EKSPLOSJON: Lindorff og Kredinor frykter at antaller inkassosaker grunnet dyr strøm vil øke betydelig over nyttår. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Antall inkassosaker tilknyttet strøm var ved utgangen av tredje kvartal omtrent 50 prosent høyere enn samme periode i fjor, og antall inkassosaker er nært knyttet til de økte strømprisene, selv om økningen kommer fra et lavt strømprisnivå i fjor høst, sier gjeldsøkonom Morten Trasti i Intrum til Dinside.

Dersom vi tar hensyn til prisveksten i høst i tillegg, er økningen i inkassosaker noe mindre enn hva en slik prisvekst historisk sett skulle tilsi, ifølge Trasti.

Intrum er for øvrig det nye navnet til Lindorff, som er Norges største inkassobyrå.

Hoper seg opp

Gjeldsøkonomen understreker også at flere enn tidligere klarer å håndtere de høye strømprisene.

- Dette er ikke uventet, ettersom flertallet av norske husholdninger har økt sparingen og fått en mer robust privatøkonomi under pandemien, sier Trasti, men fortsetter:

- På den andre siden kommer prisveksten på et ugunstig tidspunkt for mindretallet av personer som enten gikk midlertidig eller permanent ned i inntekt under pandemien.

Intrum ser nemlig at regninger som betales regelmessig, som strøm og mobilabonnement, hoper seg opp hos enkelte.

Inkassoselskapet Kredinor er foreløpig overrasket over at volumet og antall forbrukere som misligholder den opprinnelig strømregninga fortsatt er lavere enn de var før corona kom.

- Kombinasjonen av pandemien, samt en periode forut med unormalt lave strømpriser, er nok medvirkende til dette, sier kommersiell direktør Audun Danielsen til Dinside.

STRØMSMART: I loftsleiligheten til Kenneth Nilssen (41) er det et speil som viser strømpris og - forbruk i sanntid, samt mange andre smarte, strømsparende innretninger. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Forventer inkasso-økning på nyåret

Ettersom inkasso kommer i etterkant av prisutviklingen, forventer Intrum at antall inkassosaker med strømregninger vil fortsette å øke de neste måneden.

- Om inkassosakene fortsetter å øke inn i starten av 2022, er avhengig av prisutviklingen på strøm fram mot jul, sier gjeldsøkonom Trasti.

Heller ikke Danielsen i Kredinor legger skjul på at de er bekymret for situasjonen dersom dagens høye strømpriser holder seg på disse nivåene når kulda setter inn.

- Normalt merker vi svingningene i prisendringer på strøm og endret sesongmessig forbruksmønster rundt to måneder etter at strømselskapene har fakturert kundene sine. Basert på pris og forbruk har dette vanligvis gjort seg gjeldende etter nyttår, sier Danielsen.

- Vi trodde vi skulle få en økning i inkassosaker tilknyttet strøm allerede nå i høst, basert på prisene som har vært siden i sommer, men vi har antagelig overvurdert virkningen av den store prisøkningen. Prisøkningen på strøm har jo skjedd i en periode med relativt moderat forbruk i husholdningene, fortsetter han.

Flere utsetter strømregninga

Dinside har spurt et par strømselskap om de ser noen særskilt endring i antall kunder som utsetter betalingen av strømregninga, som gjerne kan gjøres via strømselskapenes apper:

- Det er en liten økning i kunder som ønsker å utsette betalingen i år sammenlignet med i fjor. Når det er sagt, var fjoråret veldig spesielt med unormalt lave priser, sier markeds- og kommunikasjonssjef Geir Arne Gundersen i Norgesenergi til Dinside.

- Vi har stor forståelse for at det oppleves vanskelig med de høye strømprisene og at noen har behov for tilpasninger med betalingen. Det ønsker vi å legge til rette for, og i tillegg forsøker vi å gi våre kunder gode råd om hvordan de kan redusere strømforbruket på en enkel måte. Det er nemlig forbruket som vil ha mest å si for størrelsen på strømregninga, legger han til.

UTROLIG: Med superenkle grep kan du kutte strømforbruket. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Heller ikke Fjordkraft ser noe foreløpig stort utslag blant kunder som vil utsette betalingen av strømregninga.

- Men vi venter at antallet betalingsutsettelser vil øke når temperaturene synker og forbruket øker utover høsten og vinteren, sier kommunikasjonsrådgiver Jon Vaag Eikeland til Dinside, og minner avslutningsvis om at kunder som vil utsette betalingen må huske å gjøre dette før strømregninga forfaller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer