Strømsparetips

Det er ikke bare standbyfunksjoner som trekker unødvendig mye strøm. Oppvarming er det aller største strømsluket - og her er noen kjappe tips til hvordan du kan redusere oppvarmingskostnadene dine.

Publisert
Sist oppdatert

Spar varme uten å fryse:

Ikke sett møbler foran radiatorer og varmeovner, eller dekk dem til på annen måte. Det hindrer varmen i å sirkulere. Trekk for gardiner og ned persienner om kvelden. Det reduserer varmetap gjennom vinduene Luft kort og brutalt med alle vinduer på fullt gap, ikke la vinduer stå åpne lenge. Reduser temperaturen. For hver grad temperaturen senkes i et rom, spares ca 5 % av energien som brukes til oppvarming av dette rommet. Reduseres temperaturen om natten med 5 grader, kan energibruken til oppvarming reduseres med 5-10 %. Ha lavere temperatur i rom som brukes sjelden eller bare deler av døgnet.

Varmtvann koster!

Du bør dusje istedenfor å ta karbad. Da bruker du mindre varmt vann - forutsatt at du ikke dusjer lengre enn 10 minutter. En vanlig dusj om morgenen varer kanskje i 3 minutter, så her har du mye å hente. Monter sparedusj og sparedyser på vannkraner og blandebatterier. En sparedusj koster ca 150 kroner, og er blitt vesentlig forbedret siden 90-tallet. Fyll vaske- og oppvaskmaskin før bruk. De fleste vaske- og oppvaskmaskiner bruker like mye energi enten de er fulle eller ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer