Strømsviket

KOMMENTAR: Mye har vært sagt og skrevet i det siste om høye strømpriser til vinteren- både på grunn av at nettleien har økt, og fordi strømprisene vil gi "sjokk" til vinteren.

Publisert
Sist oppdatert

Nå kan være en god tid å rydde opp i hva du kan gjøre noe med, og hva du ikke kan påvirke.

Nettleien

Det er riktig, som Huseiernes Landsforbund påpeker, at prisene for nettleie har økt med over 13 prosent siden i fjor. I følge Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) statistikk, var nettleien i 2002 i gjennomsnitt på 25,8 øre pr kwh. I år koster det 29,3 øre pr kwh å bruke strømnettet for å få strømmen hjem.

Økningen skyldes hovedsakelig at fastleddet i nettleien har økt med hele 20 prosent det siste året, fra 1.374 kroner i snitt i fjor, til 1.649 kroner i år.

I markedet for nettleie er det ikke konkurranse - bare lokale monopoler. Derfor er også hele systemet satt under tilsyn av NVE, som er instansen som skal godkjenne eller forkaste selskapenes priser for nettleie.

Å tillate et prishopp på over 13 prosent for nettleie i en tid hvor den alminnelige prisveksten ligger rundt 2 prosent er forunderlig, for å si det mildt, og vi bør forvente mye av olje- og energiminister Steensnes´ forklaring på dette.

Selve strømmen

Så var det strømprisene – altså prisene som danner den rene strømregningen, som kommer i tillegg til regningen for nettleie. Om denne regningen er det bare en ting vi virkelig kan vite, og det er at størrelsen vil være avhengig av tilbud og etterspørsel til vinteren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer