Strømpris

Strømtabbene du bør unngå hjemme

Det er flere grunner til at du ikke bør skru ned varmen altfor mye på grunn av høye strømpriser.

FUKTFARE: Ser vinduene dine slik ut på innsiden, bør du kanskje skru opp varmen. Les mer om farene ved å senke innetemperaturen for mye i saken under - de kan i verste fall koste deg dyrt. Foto: Shutterstock/NTB
FUKTFARE: Ser vinduene dine slik ut på innsiden, bør du kanskje skru opp varmen. Les mer om farene ved å senke innetemperaturen for mye i saken under - de kan i verste fall koste deg dyrt. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppvarming av bolig er noe av det som krever mest strøm hjemme hos oss, og med de skyhøye strømprisene er det ikke rart at mange tenker at det er her de bør skru ned for å spare strømutgifter.

For hver grad du senker innetemperaturen, vil du spare rundt fem prosent av kostnadene til oppvarming, har Linda Ørstavik Öberg i Huseierne nylig sagt til Din Side.

– Skru derfor ned eller slå av varmen i rom du ikke bruker så mye, og hold innetemperaturen ellers mellom 19 og 22 grader, anbefaler hun.

Men du bør ikke senke temperaturen inne for mye når kulda setter inn. Det kan gi dyrere konsekvenser enn en «skarve» strømregning.

TIPS: Kattesand kan brukes til de utroligste ting! Klipp: Tobias Fjeldvang. Video: Berit Njarga Vis mer

Frykter flere frostskader

En fersk undersøkelse forsikringsselskapet Fremtind har gjennomført blant drøyt 1200 respondenter, viser at seks av ti vurderer å senke varmen for å redusere strømforbruket.

– Det kan være fristende å spare noen kroner der og da, men det kan gi veldig store kostnader på et senere tidspunkt, for det er nemlig viktig å ha på tilstrekkelig med varme inne, slik at vannet i rørene ikke fryser, sier skadeforebygger Therese Nielsen i en pressemelding.

– Om du ikke har tilstrekkelig med varme på våtrom og rom med rør, kan du også risikere å måtte ta deler av regninga selv dersom du skulle få en frost- eller vannskade, forklarer Nielsen.

Fjorårets kalde vinter ga rekordmange frostskader, og Fremtind registrerte over 1600 vannskader grunnet frost og sprukne vannrør. Samlet erstatningssum på disse skadene var på over 46 millioner kroner.

Så, pass på at du ikke har innetemperatur under frysepunktet, både der du bor, og kanskje enda viktigere, på hytta du ikke besøker daglig!

Risikerer fukt og mugg

Foruten frostskader har også fukt og mugg en tendens til å vokse i boligen, dersom det er for stor temperaturforskjell innen- og utendørs.

Feil innetemperatur kan også gjøre skade på boligen, for eksempel kan kondens- og muggproblemer oppstå hvis det er for stor forskjell mellom temperatur på vegger og flater og på innetemperaturen i lufta - spesielt ved fuktig luft.

God ventilering og lufting er derfor viktig, spesielt i oppholdsrom. Husk å bruke kjøkkenvifta flittig når du lager mat, og pass på å lufte godt når du har dusjet.

Dersom du får fuktproblemer og muggsoppvekst i boligen, kan det bli tidkrevende og dyrt å få bukt med hvis forsikringen ikke dekker det.

KONDENS: Disse tegnene bør du være obs på! Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

På den annen side kan luftkvaliteten bli dårlig når det er høy varme innendørs, og det er vanlig å oppleve nedsatt funksjonsevne, problemer med hodepine, dårlig konsentrasjon og svekket hukommelse, ifølge Fjordkraft.

Så du bør verken ha det for varmt eller kaldt inne. Derfor anbefaler strømselskapet følgende innetemperaturer ut fra rom:

  • Vaskerom: 16 grader
  • Soverom: 16-18 grader
  • Gang/entré: 16-18 grader
  • Kjøkken: 20-21 grader
  • Stue/oppholdsrom: 20-22 grader
  • Baderom: 22-24 grader

Kjøleskap og fryser kan streike

Selv om forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet har forståelse for at noen forbrukere føler behov for å gjøre drastiske grep for å spare strømforbruk og -utgifter, som å ta hovedsikringa, er ikke dette en varig løsning.

– Kjøleskapet og fryseboksen vil lide uten strøm, og varmtvannstanken vil bli lunken, noe som øker risikoen for bakterievekst, advarte han nylig overfor Din Side.

Det er nemlig slik at hvis temperaturen i et rom synker under ti grader, kan komponenter som for eksempel kompressoren i kjøleskap og fryseboks begynne å slite, og kjøleeffekten blir dårligere. Motoren begynner å gå igjen hvis temperaturen stiger, men da er faren stor for at maten allerede er ødelagt.

Derfor bør du altså lese bruksanvisningen til kjøleskapet og fryseboksen for å finne minimumstemperaturen disse tåler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer