Student (18) investerte for å få stipend

Det tapte hun 160.000 kroner på. Nå kan kvinnen få erstatning.

STIPEND: Du får ikke penger av staten om du har for mye penger i banken. For å beholde formuen samtidig som man får stipend, kan man investere pengene. Men kvinnen fikk erfare at det er risikabelt.  Foto: Colourbox.com
STIPEND: Du får ikke penger av staten om du har for mye penger i banken. For å beholde formuen samtidig som man får stipend, kan man investere pengene. Men kvinnen fikk erfare at det er risikabelt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ungdom med stor formue får et luksusproblem når de skal studere: De får ikke fullt stipend, som nå ligger på 37.600 kroner året. Det finnes mange kreative løsninger på dette, for eksempel å investere pengene for å få formuen under grensen (i år 344.021 kroner).

Dette valgte en 18 år gammel kvinne å gjøre i 2007. Hennes far kontaktet et investeringsselskap, fikk tilsendt informasjon og troppet senere opp på kontorene med datteren. Hun ville investere 200.000 kroner i noe sikkert, som kunne gi henne gevinst i løpet av fem år. Investeringsselskapet foreslo et eiendomsfond, og 18-åringen slo til på stedet.

Disse kan få stipend – og lurer du Lånekassen kan du havne i fengsel!

Fem år etter satt hun igjen med verdipapirer verdt mellom 40.000 og 45.000 kroner. Hun hadde altså tapt opptil 160.000 kroner, og enda mer med tanke på eventuelle andre avkastninger pengene kunne fått.

Nå hevder kvinnen at investeringsselskapet har skylden, og har derfor gått til Finansklagenemnda for å få pengene tilbake. Der får hun noe, men ikke alt.

Derfor får hun noe

Dine gode hjelpere i slike situasjoner heter verdipapirhandelloven og avtaleloven:

  • Verdipapirhandelloven sier blant annet at investeringsselskapet "på en egnet måte gir de nødvendige opplysninger under forhandlingene med sine kunder".
  • Avtaleloven sier blant annet at en (investerings-)avtale kan "helt eller delvis settes til side eller endres for så vidt det ville virke urimelig eller være i strid med god forretningsskikk å gjøre den gjeldende".
Med andre ord: Om investeringsselskapet ikke på god nok måte har fortalt deg hva du begir deg ut på, kan investeringen være ugyldig, og du ha krav på pengene tilbake.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer