Studiestøtte i statsbudsjettet for 2018

- Studentene bør få støtte hele året

Flere studenter tyr til kredittkortet for å finansiere studietiden sin. Studentorganisasjonene mener støtteøkningen i statsbudsjettforslaget ikke vil føre til store endringer.

HADDE HØYERE FORVENTNINGER: Emil Lundal, politikk- og samarbeidsansvarlig i SBIO, håpet at regjeringen skulle gi mer i studiestøtte i statsbudsjettet for 2018. Foto: SBIO Media.
HADDE HØYERE FORVENTNINGER: Emil Lundal, politikk- og samarbeidsansvarlig i SBIO, håpet at regjeringen skulle gi mer i studiestøtte i statsbudsjettet for 2018. Foto: SBIO Media. Vis mer
Publisert

Regjeringen følger opp planen om å trappe opp studiestøtten fra ti til elleve måneder, hvor støttetiden utvides med en uke hvert år frem til 2020. Totalt vil studiestøtten for heltidsstudenter være 111.657 kroner, ifølge statsbudsjettforslaget.

Ti økonomitips for studenter

  1. Lag budsjett og følg med i nettbanken din.
  2. Betal alltid regningene dine ved forfall for å unngå purregebyr. Benytt deg av e-faktura eller avtalegiro.
  3. Begrens strøm og mobilforbruket ditt. Sjekk om du kan spare penger på å bytte leverandør.
  4. Vær prisbevisst. Se på prislappen, smør matpakke og fyll opp drikkeflaske.
  5. Vent på salg. Kjøp inn jule- og bursdagsgaver når det er gode tilbud.
  6. Vær tålmodig. Lag en ønskeliste med ting du vil ha og ønsk deg det til jul og bursdag.
  7. Planlegg matinnkjøpene og gjør storinnkjøp en eller to ganger i uken.
  8. Bruk nettet og kjøp brukt.
  9. Sjekk ut studentrabattene.
  10. Kjøp pensumbøker brukt eller lån på skolebiblioteket.

Kilde: Hanna Folkvord, DNB

Studentforeningen til Handelshøyskolen BI i Oslo (SBIO) mener at opptrappingen av studiefinansieringen er bra, men ikke mer enn forventet.

- Jeg synes at studiefinansieringen skal løpe over alle tolv månedene i året, og at den skal knyttes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, om ikke mer, sier Emil Lundal, politikk- og samarbeidsansvarlig i SBIO.

Ikke tilstrekkelig støtte

I tillegg foreslår regjeringen å endre utformingen av konverteringsordningen. Dette er ordningen som gjør at studenter får omgjort studielån til stipend hvis de fullfører studiene med avlagt eksamen.

I sum får altså studentene en uke ekstra studiestøtte, samtidig som de kan få kuttet ned på studiegjelden, hvis de fullfører graden.

- Alle monner drar, men isolert sett vil ikke dette gjøre store utslag for studentlommeboken. I dag er det trangt å leve på studentbudsjett, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.

Heller ikke Norsk studentorganisasjon (NSO) mener at statsbudsjettforslaget er godt nok.

- Med dette budsjettet får studentene en litt bedre økonomisk hverdag, men fortsatt vil mange være avhengig av kredittkort, deltidsarbeid og økonomisk hjelp hjemmefra, sier Mats Johansen Beldo, leder NSO.

Studentene tyr til kreditt

En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB i september, viser at studielånet ikke er tilstrekkelig for flere studenter.

Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.
Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer

Fire av ti studenter svarte at de bruker kredittkort, mens samme antall låner penger av familien eller prøver å tjene penge gjennom jobb ved siden av studiene.

- Stadig flere unge sliter med å betale regningene sine. At flere tyr til kredittkortet er skremmende, sier Folkvord.

NSO fremholder at alle som studerer i Norge skal ha muligheten til å være student på fulltid. De mener at regjeringens budsjettforslag ikke er en god nok investering i heltidsstudenten.

- Antallet studenter som er nødt til å bruke kredittkort, viser hvor stort behovet er for økt studiestøtte, sier Beldo.

Ønsker flere studentboliger

Bare husleien alene spiser opp nesten hele beløpet man får utbetalt fra Lånekassen, ifølge Folkvord. Det har blitt dyrere å leve, spesielt å bo, og her er det viktig at studiestøtten holder tritt med utviklingen.

Mats Johansen Beldo, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO). Foto: Skjalg Bøhmer Vold.
Mats Johansen Beldo, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO). Foto: Skjalg Bøhmer Vold. Vis mer

- Vi hadde forventet en økning i antall studentboliger, men nå har regjeringen foreslått 2.200 nye boliger, som er en nedgang fra 2017, sier Beldo.

I nåværende statsbudsjett ble det gitt tilskudd til 2.500 studentboliger.

SBIO er også skuffet over at regjeringen har lavere ambisjoner for bygging av studentboliger i 2018.

Dette er forslag til statsbudsjett

Budsjettet som legges frem nå, er et forslag til statsbudsjett, som legges frem for Stortinget. Det legges alltid frem i begynnelsen av oktober året før budsjettåret, og derfor omtales det som Statsbudsjettet 2018.

Statsbudsjettet legges frem sammen med nasjonalbudsjettet som redegjør for de samfunnsøkonomiske betraktningene som ligger til grunn for budsjettet.

Forslaget til statsbudsjett skal deretter behandles av Stortinget, og kommer med endringer. Stortinget vedtar det endelige budsjettet, som da blir bindende for regjeringen og dermed for statsadministrasjonen. Revidert nasjonalbudsjett kommer i mai 2018.

- Etter semesterstart i august sto fem- til sekstusen i kø for studentbolig, og samtidig ser vi at leieprisene i osloområdet øker kraftig, sier Lundal.

Studiestøtte langt under vanlig budsjett

Det er viktig for studentene å ha en trygg økonomi og bosituasjon, som gjør at de kan prioritere studiene først, ifølge NSO.

I DNBs undersøkelse ble studentene bedt om å regne ut hvor mye forbruket deres koster i måneden.

De månedlige utgiftene endte på 11.404 kroner i gjennomsnitt, som er nesten 3.500 kroner mer enn Lånekassen tilbød studentene med full studiestøtte denne våren.

- Det er tøft å skulle leve på studiestøtten alene. Kun ni prosent sier at studiestøtten er tilstrekkelig for å få endene til å møtes, sier finansrådgiver Folkvord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer