Studentøkonomi

Studenter får kreditt- og inkassogjeld

For mange studenter er rett og slett ikke studielånet nok. Det finnes imidlertid bedre løsninger enn kreditt- og forbrukslån hvis pengeknipa melder seg.

TRENGER PENGER: Studerer du og har for lite penger, er ikke nødvendigvis alt håp ute. Det er i alle fall viktig å prioritere riktig når pengepungen er slank, for valgene du tar kan ha stor betydning for framtiden din. Foto: NTB.
TRENGER PENGER: Studerer du og har for lite penger, er ikke nødvendigvis alt håp ute. Det er i alle fall viktig å prioritere riktig når pengepungen er slank, for valgene du tar kan ha stor betydning for framtiden din. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Heltidsstudenter ved norsk, offentlig høyskole eller universitet får 126 357 kroner i lån og stipend for ett helt studieår i såkalt basisstøtte fra Lånekassen.

Dette fordeles i ett større beløp på drøyt 22 970 kroner ved semesterstart i august og januar, og ellers stort sett som månedlige beløp på 8615 kroner gjennom studieåret (totalt 11 måneder).

Går i minus hver måned

Et regnestykke Norsk Studentorganisasjon (NSO) har gjort, viser at dette er langt fra nok for en student å leve på alene - altså uten jobb ved siden av eller pengehjelp hjemmefra.

Ved å se på SIFOs referansebudsjett, leiemarkedsundersøkelsen og SSBs levekårsundersøkelse for studenter, har NSO kommet fram til at en student vil gå i minus 5403 kroner hver måneden.

I løpet av et helt studieår vil det si et minus 59 433 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer