Studentøkonomi

Studenter får kreditt- og inkassogjeld

For mange studenter er rett og slett ikke studielånet nok. Det finnes imidlertid bedre løsninger enn kreditt- og forbrukslån hvis pengeknipa melder seg.

TRENGER PENGER: Studerer du og har for lite penger, er ikke nødvendigvis alt håp ute. Det er i alle fall viktig å prioritere riktig når pengepungen er slank, for valgene du tar kan ha stor betydning for framtiden din. Foto: NTB.
TRENGER PENGER: Studerer du og har for lite penger, er ikke nødvendigvis alt håp ute. Det er i alle fall viktig å prioritere riktig når pengepungen er slank, for valgene du tar kan ha stor betydning for framtiden din. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Heltidsstudenter ved norsk, offentlig høyskole eller universitet får 126 357 kroner i lån og stipend for ett helt studieår i såkalt basisstøtte fra Lånekassen.

Dette fordeles i ett større beløp på drøyt 22 970 kroner ved semesterstart i august og januar, og ellers stort sett som månedlige beløp på 8615 kroner gjennom studieåret (totalt 11 måneder).

Går i minus hver måned

Et regnestykke Norsk Studentorganisasjon (NSO) har gjort, viser at dette er langt fra nok for en student å leve på alene - altså uten jobb ved siden av eller pengehjelp hjemmefra.

Ved å se på SIFOs referansebudsjett, leiemarkedsundersøkelsen og SSBs levekårsundersøkelse for studenter, har NSO kommet fram til at en student vil gå i minus 5403 kroner hver måneden.

I løpet av et helt studieår vil det si et minus 59 433 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.