Studenter sløser mest

– Mange ber om trøbbel, advarer forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i SpareBank 1 og programleder i TV3-programmet Luksusfellen. Han advarer studenter mot overdreven pengebruk. Foto: SpareBank 1
Magne Gundersen er forbrukerøkonom i SpareBank 1 og programleder i TV3-programmet Luksusfellen. Han advarer studenter mot overdreven pengebruk. Foto: SpareBank 1 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange starter en ny tilværelse som student i disse dager. Med finansiering fra Lånekassen har studentene i snitt 9.440 kroner å leve for hver måned.

– Det er alt annet enn rikelig når det skal dekke alle daglige utgifter, husleie og studiemateriell. Hvis man attpåtil sløser, er det ikke rart at mange studenter opplever at kontoen går tom før neste utbetaling, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1 til DinSide.

Les også: Slik sparer du tusenvis på matbudsjettet

Ber om trøbbel

DinSides //">sløsekalkulator er et verktøy som brukes flittig i programmet Luksusfellen. Foto: TV3/DinSide
DinSides sløsekalkulator er et verktøy som brukes flittig i programmet Luksusfellen. Foto: TV3/DinSide Vis mer


Ifølge en undersøkelse utført av Respons Analyse for SpareBank 1, er tre av ti studenter blakke før de får lønn eller studielån inn på konto hver måned. Samtidig er det ingen som sløser mer enn de unge, og aller mest sløser studentene. Mens fem prosent av befolkningen oppgir at de sløser ofte eller hele tiden, svarer hele 16 prosent av studentene at de gjør det.

Det er i første rekke på mat og drikke at studenter har et overforbruk. Men også uteliv og klær og sko kommer høyt opp på lista når studentene forklarer hva de bruker unødvendig mye penger på.

– Å sløse når du har en trang økonomi er å be om trøbbel. Jo mindre du har å rutte med, desto viktigere er det å prioritere og være påpasselig med pengebruken, sier Gundersen og fortsetter:

– Vi ser at studentene kan svi av 5.000 kroner på fadderuka, for deretter å klage på bidraget fra Lånekassen. De trenger nok et år eller to på å ta realiteten innover seg, og lærer mye av å ha vært blakk noen ganger, sier Gundersen.

Tør du sjekke? Se hvor mye DU sløser med DinSides sløsekalkulator

Pengene rekker lenger med planlegging

Med litt planlegging ville mange unngått stadige økonomiske kriser. Mange studenter jobber dessuten om sommeren eller har en deltidsjobb ved siden av studiene, og kan således sørge for en noe romsligere økonomi.

– Så lenge det ikke går ut over studiene, er en deltidsjobb den beste måten en student kan få balanse i økonomien, sier Gundersen.

Slik varer pengene lenger:

  1. Lag budsjett. Da har du en plan for pengene dine og oversikt over økonomien, viktig når hver krone teller. Du finner mange ferdige budsjettmaler på nettet.
  2. Jobb deltid. En liten ekstrajobb må ikke gå ut over studiene, men betyr mye for en stram studentøkonomi.
  3. Del på utgiftene. Bo sammen med noen og del på utgiftene til bredbånd, strøm og NRK-lisens – og spleis på store ting som vaskemaskin og møbler.
  4. Bruk pengene smart: Handle mat i butikken – ikke i kiosken. Skaff gjenstander du trenger brukt eller få gratis, for eksempel på finn.no, og bruk PC eller mobil til å dekke medievanene fremfor å ha TV i tillegg. Få med deg studentrabattene.
  5. Du sparer penger når du: smører niste, dropper kjøpevann, stumper røyken, lager middag for flere dager, tar med termos på lesesalen, venter med mobilbytte, handler på salg, låner bøker, sykler, dropper taxi.

Inspirert til å kutte ned på forbruket? DinSides økonomijournalister har kjøpestopp i hele 2013

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer