Ta opp studielån

- Studielånet er «gratis» penger du kan melke om du investerer riktig

Dette anbefaler ekspertene deg å gjøre med pengene du låner i studietida.

BOLIG OG BØRS: Du bør ta opp fullt studielån uansett, og bruke pengene du ikke trenger smart, sier ekspertene Dinside har snakket med. Silje Sandmæl mener BSU og aksjer er gode investeringer, men ikke alle er enige med alt hun foreslår. Foto: Stig B. Fiksdal
BOLIG OG BØRS: Du bør ta opp fullt studielån uansett, og bruke pengene du ikke trenger smart, sier ekspertene Dinside har snakket med. Silje Sandmæl mener BSU og aksjer er gode investeringer, men ikke alle er enige med alt hun foreslår. Foto: Stig B. Fiksdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alle studenter som velger å søke om maksimalt studielån når de starter høyere utdanning. Tall fra Lånekassen viser at i overkant av ti prosent av alle som søkte lån og stipend høsten 2017 og våren 2018, ikke ba om det meste de kunne, ifølge E24.

Ekspertene mener at dette er synd og sier at det er lurt å ta opp maksimalt med studielån, selv om du ikke trenger alle pengene.

- Men, skal det lønne seg må pengene investeres, ikke brukes, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til Nettavisen.

Men hvordan bør du investere studiestøtten? Her er svarene et knippe eksperter gir:

Sandmæl slår et slag for BSU og aksjer

- Mens du studerer er studielånet et rentefritt lån, altså «gratis» penger du kan melke, hvis du investerer de riktig, sier Sandmæl til Dinside.

Forbrukerøkonomen trekker fram boligsparing for unge (BSU) som et godt investeringsalternativ. Dersom du setter maksbeløpet på 25.000 kroner inn på kontoen, får du 3,2 prosent i årlig rente. Det vil si 616 kroner netto i rene rentepenger i løpet av ett år.

- På toppen av det kommer skattefradraget på 5.000 kroner hvis du har en skattbar inntekt, som betyr at du tjener 5.616 kroner på å investere maksbeløpet i BSU, sier Sandmæl.

Rentegevinsten er ikke så høy om du lar pengene stå på sparekonto, men litt er bedre enn ingenting, legger hun til. Når rentene begynner å løpe bør du starte med å bruke pengene du har investert i produkter som har en lavere rente enn lånerenten, eksempelvis pengene du har på sparekonto. BSU, derimot, vil fortsatt lønne seg siden denne renten er høyere enn lånerenten.

Videre mener Sandmæl at du kan bruke noen av studielånspengene til å investere i aksjemarkedet, siden studietida gjerne er over tre til fem år. Men, da må du være klar over at investeringen kan ende med tap.

- For å i det minste gå i null, kan du jo bruke rentepengene og skattefradraget du får ved å investere i sikre produkter som BSU, bankkonto og rentefond til å investere i aksjemarkedet, foreslår Sandmæl.

Gundersen ber deg unngå aksjer

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, er uenig med Sandmæl når det gjelder å bruke studielånet på aksjeinvesteringer.

Han mener studenter i utgangspunktet ikke skal låne for å investere, verken i aksjer, aksjefond eller noe annet.

Uavhengig av om du investerer med et studielån eller andre penger, kan investeringen slå feil, understreker Gundersen. Da er pengene helt eller delvis tapt, men likevel må du betale tilbake pengene om de er lånt. Tilsvarende kan en investering gå bra, uavhengig av hvordan den er investert.

- Et studielån er et billig lån, men det må uansett betales tilbake. Fordelen med studielån er at den er rentefri mens man studerer og deretter har lav rente og lang nedbetalingstid, sier Gundersen.

Det han er enig med Sandmæl i, er at det er smart å ta opp fullt studielån, legge til side de pengene du ikke bruker og spare til bolig for eksempel.

- Hvis du tar opp mer studielån enn du trenger og bruker opp pengene, ender du opp med et unødvendig stort lån du omsider må betale tilbake med renter. Da burde du heller latt være og nøyd deg med et lavere forbruk som student, råder Gundersen.

Realfsen råder deg til å tenke på utdannelse først

- Ta opp maksimalt studielån, er anbefalingen til Elisabeth Realfsen i Finansportalen også.

Dette er nemlig landets aller gunstigste lån, som er knyttet til deg personlig, og du stiller ingen sikkerhet for det.

Den flytende og faste renten på studielånet blir satt ut fra de fem beste boliglånene på Finansportalen.

- Studielånet bør primært investeres i utdannelse. Dette er den viktigste og mest gunstige investeringen du kan gjøre i hele livet, sier Realfsen.

Hun ber deg huske at arbeidslivet i framtida kan bli mye mer konkurransepreget enn det du ser nå, og at mange arbeidstakere blir erstattet av teknologi. Dermed er sannsynlighet stor for at høyere utdanning blir en stadig større en forutsetning for i det hele tatt å delta i arbeidslivet framover.

- Er du i en slik posisjon at du har gratis studieplass og tilgang til studielån, er du svært privilegert. Denne investeringen bør du hegne om, og gjøre det aller beste ut av, fortsetter Realfsen.

Pengene fra lånet som du ikke trenger, kan du plassere i en eiendel, men da må du passe på at avkastningen er høyere enn rentene, for at investeringen skal være lønnsom. Også hun trekker fram BSU som er gunstig alternativ.

- Det verste du kan gjøre er å tøyse bort den unike muligheten du har til å skaffe deg en solid utdannelse med gratis studieplass og rentefritt lån. Du risikerer å angre resten av livet, advarer Realfsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer