Studielånsfristen er fredag

Har du boliglån med flytende rente, kan du binde studielånsrenta nå.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Studielånsrenten følger renten på statens lån med et rentepåslag på cirka ett prosentpoeng. Staten har ikke mange lån med langsiktig rentebinding. Det er bare ett lån som har rentebinding om ti år. Det kan man lett følge på Oslo børs' nettsider.

LES OGSÅ: Bratt fall for studielånsrenten

Ser gunstig ut nå

Renten for statsobligasjonene i februar danner grunnlaget for renten Lånekassen tilbyr nå. Men vi må bestemme oss før 10. april. Renten reguleres hver tredje måned, og neste frist er 10. juli. Da vil det være fastrenten for mai som danner grunnlaget.

Hadde vi visst om renten hadde vært lavere eller høyere enn den er nå i mai, ville vi enten vært rike eller turnert sammen med Snåsamannen. Men vi kan se tilbake, og der ser vi at den nå er lavere enn den har vært på lenge.

Statens tiårsrente har falt jevnt helt siden 1995, i hele den perioden Norges Bank har statistikk for.

Så det vi kan si, er at det er gunstigere å binde nå enn det var i fjor. Det har aldri vært lavere fastrente siden Statens lånekasse begynte med fastrente.

Lang binding eller ingenting

Etter Norges Banks siste rentenedsettelse, har naturligvis den kortsiktige renten falt. Men den langsiktige har faktisk steget, om enn svakt. Høy rente er et uttrykk for optimisme. Et eller annet sted der fremme tror markedet at det skal bli mer aktivitet, flere investeringer, mer etterspørsel etter kapital og derfor høyere rente.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer