Stump den i dag!

Her er 15 gode grunner til hvorfor du bør kvitte deg med røyken.

Stump den i dag!
Publisert
Sist oppdatert

Alle vet at tobakk er skadelig, enten det er snakk om sigaretter, rulletobakk eller sigar.

Her får du 15 gode grunner til hvorfor du bør kutte nikotinet.

1. Du kan dø av det
Sigarettrøyking dreper nesten 7000 nordmenn hvert år. I gjennomsnitt reduseres levealderen til røykere med 11 år, og mange røykere dør før de når pensjonsalderen. Forskere har regnet ut at røyking førte til fem millioner dødsfall på verdensbasis i år 2000.

2. Røyking kan gjøre deg blind
Det visste du ikke? Da er du ikke alene, denne kunnskapen er nemlig fortsatt ukjent for de fleste: Røyking dobler risikoen for å utvikle sykdommen AMD (aldersrelatert maguladegenereasjon), som er den viktigste årsaken til blindhet hos eldre. Les mer her:

Stump den i dag!

3. Du kan få lungekreft
Lungekreft er blant de farligste krefttypene. 85 prosent av dem som får stilt diagnosen lungekreft overlever ikke, ifølge forskningsleder Karl Erik Lund i Statens institutt for rusmiddelforsking. Sykdommen rammer stadig flere kvinner, og røyking er hovedårsaken til det.


4. Du kan få hjertesykdommer
Hvert år dør over 3000 nordmenn av hjerte- og karsykdom de har utviklet på grunn av røyking. Hjerte- og karsykdom er den viktigste årsaken til dødeligheten blant dem som røyker, ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesykdom.

5. KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom)
Mer enn 200.000 personer i Norge lider av KOLS, og innen 2020 regner WHO med at dette blir en av de hyppigste dødsårsaker i verden på grunn av en stadig økende andel røykende kvinner og en eldre befolkning.

6. Dårligere sex
Røyker du, har du større risiko for å få problemer med ereksjonen. Røyking tetter blodårene og gjør blant annet blodtilstrømningen til penis dårligere.

7. Dårligere sædkvalitet
Røyking fører til dårligere sædkvalitet. De fleste aspekter ved sæd og sædproduksjon påvirkes: Mindre volum ved orgasme, færre sædceller, unormal form på sædcellene og minsket bevegelighet, ifølge lommelegen.no.

8. Røyken skader andre
Omgivelsene kan ta stor skade av passiv røyking.
En undersøkelse viser at mennesker som lever med røykere dør tidligere. Les mer her:

9. Barn blir syke
Forekomsten av luftveisinfeksjoner, astma, betennelser i mellomøret og kroniske lungelidelser økes betraktelig hos barn som jevnlig utsettes for passiv røyking, ifølge professor Kai Håkon Carlsen. Studier har også vist at barn som eksponeres for passiv røyk har økt risiko for å få lungekreft. Les mer her:

10. Barna blir røykere
Forskning viser at dersom barna ser at foreldrene røyker, er sjansen stor for at også barna vil gjøre det.

11. Farlig for fosteret
Røyking under svangerskapet øker risikoen for spontanabort, komplikasjoner i svangerskapet og for tidlig fødsel. Barn av røykende mødre har gjennomsnittlig lavere fødselsvekt, større risiko for krybbedød og økt risiko for å utvikle astma og atferdsvansker. Også passiv røyking kan skade fosteret.

12. Gammel hud
De som røyker utvikler raskere aldrende hud. Nikotin og økt CO2 fører til sammentrekning og raskere tilstopning av blodkarene - samt dårligere oksygenopptak av blodet. Resultatet er dårligere ernæring og sirkulasjon i karene, ifølge professor Ole Fyrand.

13. Dårlig tannhelse
Det er kjent at røyking kan forårsake tannkjøttsykdom og gi misfarge på tennene.

14. Dyr avhengighet
Du kan fort bli avhengig! Billig er det heller ikke. Et helt vanlig forbruk av sigaretter vil loppe deg for minst 15.000 kroner hvert år.

15. Røyk er ut
Det er ikke verken tøft eller trendy å røyke.

Har du røykt i 30 år og sliter med å stoppe? Gladmelding: Det hjelper å stumpe røyken, også sent i livet. Les mer her:

Tips: Skriv ut denne siden og heng den på kjøleskapet, sengestolpen, badekaret, pc'en eller hvor det måtte være du pleier å ta deg en blås. Les minst tre av punktene over hver gang du får lyst på røyk.

Først opprettet: 12.02.2007
Sist redigert: 20.12. 2007

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer