Stump festrøyken

Vi har lenge visst at røyking kan gi dårlig sædkvalitet. Men nå sier forskere at selv festrøyking og passiv røyking, kan ha samme effekt på sæden.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du vil bli far, er fire sigaretter om dagen fire for mange, sier amerikanske forskere. Og de legger til at røyking er fryktelig skadelig uansett mengde.

Forskere fra University of Buffalo sammenlignet sæden fra til sammen 36 menn. Halvparten røykte minst fire sigaretter daglig, mens den andre halvparten var ikke-røykende, skriver Ekstrabladet.

Konklusjonen er klar: Flesteparten av røykerne produserte sædceller som ikke klarte å feste seg til kvinnens egg. Det er fordi røyking ødelegger sædcellenes evne til å feste seg. Dermed er det en klar sammenheng mellom antall sigaretter som røykes og sædens evne til å feste seg.

De nyeste resultatene bekrefter imidlertid også at røyking er farlig uansett mengde.

Og bare én sigarett om dagen kan tredoble risikoen for dødelige hjertesykdommer eller lungekreft.

Passive røykere også i faresonen- Resultatene her er skremmende, for de understøtter det vi tror - nemlig at røyking skader, også i små mengder, sier overlege Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse.

For i følge Haunstrup Clemmensen er det nå all grunn til å tro at også passiv røyking kan ha en stor og skadelig effekt på fertiliteten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer