Stump filmrøyken!

Ungdom har tre ganger større risiko for å begynne å røyke hvis de ofte ser filmstjerner gjøre det. Nå starter aksjonen mot filmrøyk.

Publisert
Sist oppdatert

For å hindre at flere ungdommer begynner å røyke vil en aksjonist kjempe mot røyking i filmer.

Merke røykefilmerDagens filmer er de mest røykfulle siden 1950-tallet. Aktuelle filmer som Phantom of the Opera, The Aviator og Ocean’s 12 fremmer røyking, mener Stanton A. Glantz.

Glantz er en av forkjemperne for røykefri film. Han står også bak en hjemmeside som tar opp problemet. I følge siden bør alle nye filmer som inneholder røyking, merkes med R. Unntaket er når filmen bevisst viser at røyking er farlig. Dersom filmen portretterer en virkelig person som røyket, som Winston Churchill, vil de også slippe unna.

En undersøkelse gjennomført i 1999 viser at ungdom har tre ganger større sjanse for å begynne å røyke, hvis de stadig ser skuespillere røyke.

Økende problemGlantz sier til Newsweek at han ikke er ute etter å forby salg av røyk.

- Man kan gjøre det vanskelig for unge å kjøpe sigaretter, men da vil de bare få dem fra et annet sted, sier han.

Glantz forteller at røyking i filmer er en stor grunn til at unge begynner å røyke, og beregner at det er 390.000 amerikanske ungdommer som begynner å røyke etter å ha sett det på film hvert år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer