Stump røyken tidlig for å holde deg frisk

Folk som slutter å røyke før de blir 35 kan leve like lenge og holde seg like friske som folk som aldri har hatt uvanen.

Publisert
Sist oppdatert

- Hvis du slutter før du er 35 unngår du nesten alle skadene røyking har på levetid og livskvalitet, sier doktor Donald H. Taylor Jr. fra Duke University i North Carolina til Reuters Health.

Men det tar tid å komme tilbake i form, viser studien han har gjort sammen med nordmannen Truls Østbye. Bare folk som hadde sluttet mer enn 15 år før studien startet levde like lenge og var like friske om de som aldri hadde røyket.

Taylor advarte også mot å tro at det var greit å røyke frem til man blir 35.

- Problemet er at det er vanskelig å slutte, sier han.

Studien viser at mange fokuserer mye på hvordan røyking kan drepe, og mindre på hva det har å si for livskvaliteten.

Taylor og Østbye har gått gjennom intervjuer fra middelaldrende og eldre mennesker som ble spurt om røyking og helsestatus. De over 20.000 forsøkspersonene ble kontaket med jevne mellomrom i flere år for å se om helsenstatusen forandret seg.

Tidligere forskning har vist at hvordan folk beskriver helsen sin kan forutsi deres fremtidige helse, så Taylor og Østbye brukte deltagernes estimater for å forutsi hvor lenge de vil leve, og hvor friske de vil være.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer