Plastposer

- Stuper

En knapp måned etter prisøkningen tar salget av avfallsposer og handlenett av, mens salget av plastposer stuper, melder dagligvarekjedene.

TAR AV: Prisøkningen på plastposer i butikk har endret vanene våre på rekordtid. Salget av avfallsposer på rull tar av. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
TAR AV: Prisøkningen på plastposer i butikk har endret vanene våre på rekordtid. Salget av avfallsposer på rull tar av. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisøkningen på bæreposer i plast 1. august har hatt umiddelbar effekt. Plastposesalget har de fire siste ukene falt med 31 prosent, mens salget av avfallsposer har økt med 160 prosent, melder supermarkedkjeden Meny.

– Dette er en gledelig utvikling og viser at vaner ikke er så vonde å vende, sier bærekraftsansvarlig i Meny, Kenneth Skauge.

Dette følger trenden fra den nye poseavgiftens første dager, da salget av handlenett eksploderte.

Stiv prisøkning

1. august i år økte Handelens Miljøfond avgiften per solgte plastpose fra 1 til 2 kroner. Prisen til kunder økte over natta fra 3 til 4,25 kroner.

- Vi bruker unødvendig mange plastposer. Sammen må vi kutte i forbruket. Handlenett og andre gjenbruksalternativer sparer miljøet, men også lommeboka, sier Skauge.

Dette har vi regnet på. Dersom du handler tre ganger i uka, og bruker to poser hver gang, vil du kunne spare mer enn tusen kroner i året.

Prisøkning har vist seg å være et effektivt virkemiddel, men ikke alene, forteller Skauge.

- Vi har forsøkt å kommunisere tydelig til kundene våre, og ikke minst gi dem alternativer som gjør at hverdagen går opp. Mange har argumentert med at de bruker bæreposene som søppelpose. Nå har salget av avfallsposer på rull tatt av, sier Skauge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.