Styr unna ACN

- Å selge abonnementer for ACN virket som en mulighet til å skaffe ekstrainntekter. Det var en nedtur da jeg forsto at jeg høyst kunne forvente 14 kroner måneden for hver kunde jeg klarte å skaffe, forteller student Karl.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Etter å ha deltatt i et møte i regi av mobilselskapet ACN, mener han at selskapet driver pyramidevirksomhet.

Karl studerer materiellet fra ACN
Karl studerer materiellet fra ACN Vis mer


ACN baserer seg på nettverksmarkedsføring, ofte også kalt MLM (Multi-level- Marketing). MLM-selskapene har normalt et strengt hierarki, hvor provisjon av salg fordeles på flere ledd oppover. Rekruttering av nye salgsledd blir sterkt økonomisk premiert, ofte etter innfløkte systemer.

- For i det hele tatt å få lov til å selge abonnementer, måtte jeg betale over 5.300 kroner, forteller Karl.

Startkapital

I ACNs håndbok "The basic", betegnes denne innbetalingen som en startkapital på 4.299 kroner pluss merverdiavgift på 24 prosent. Etter det første året, opplyser ACN at du må betale rundt 1.000 kroner året for å beholde salgslisensen.

20 personlige kunder.
 År 1År 2
Månedlig omsetning14 00014 000
Din provisjon pr måned (2%)280280
Årlig provisjon3 3603 360
Startavgift/Lisensavgift*4 300990
Årlig fortjeneste-9402.370
Alle tall i kroner. Forutsatt at all oppstart skjer i januar år 1. *Ettersom en omsetning på 30.000 kroner pr år krever innmelding i mva-manntallet, er det gjort fradrag for inngående mva.

Du mottar 2 prosent bonus for omsetning inntil 13.500 kroner måneden, og 3 prosent for det overskytende inntil 27.000 kroner. For en nyrekruttert selger, vil en kunne gå ut i fra et regnestykke som nedenfor, forutsatt at hver kunde ringer for 700 kroner måneden. En gjennomsnittlig norsk mobilbruker bruker 250 kroner måneden ved å velge et billig abonnement.


Forutsetningen for regnestykkene er at du faktisk klarer å holde på tyve kunder konstant over 2 år.

Hard konkurranse gjør det vanskelig

- Det må jo være veldig vanskelig å holde på så mye som 20 kunder uten konkurransedyktige priser, mener Karl Alveng. I møtet kalte de det passivt gjentagende inntekt, men det kan jo ikke stemme. Sannsynligvis må du bearbeide kundene ganske mye, i og med at konkurransen i mobilmarkedet er såpass stor, sier han.

Trykk her for å se hva som må til for å tjene flere penger

Hard jobbing

- Du må jobbe hardt for å tjene penger hos oss, bekrefter Tom Hjertholm, som er sjef for ACNs kunde- og salgsstøtte i Norden. Han forteller at startavgiften på 5300 kroner finansierer salgsmateriell, opplæring og administrasjonskostnader.

I vår prissammenlikning av mobilabonnementer i forrige uke klarte ikke ACN å hevde seg blant de 10 beste i noen kategori. Når DinSide påpeker dette, fortsetter han:

- Vår forretningside er å være billigere enn de største aktørene i markedet, som Telenor og Tele2.

Hjertholm fremhever videre at ACN tilbyr tilleggsinntekter hvis du klarer å rekruttere - ikke bare nye kunder, men også nye salgsrepresentanter. Trykk her for å se hva som skal til for å få tilleggsinntektene.

- Mange representanter selger kun på hobbybasis, men skal man tjene gode penger på ACN må man jobbe mye, fortsetter Hjertholm. Men at vi er et pyramidespill vil jeg tilbakevise på det sterkeste. Vi selger tjenester, avslutter han.

På kanten - mot stupet?

Informasjonsrådgiver Rune Timberlid i Lotteritilsynet sier at ACN er blitt vurdert til å ligge i grenseland for hva som er lovlig i Norge.

- Men vi har ikke åpnet sak mot selskapet, sier han.

- Vi sliter i dag med et uklart regelverk, som i praksis åpner for at selskaper med elementer av ulovlig pyramidespill ikke kan forbys. En rekke MLM-selskaper tilpasser seg ved å legge inn salg av varer og tjenester i konseptene sine. Dermed unngår de å falle innenfor det som klart betraktes som ulovlig pyramidespill

EU har nylig foreslått et nytt direktiv, hvor pyramidespill og liknende totalforbys. Dette forslaget blir nå også behandlet av norske myndigheter og EFTA for øvrig. Pyramidespill har lenge vært forbudt i norsk lov.

- Utgangspunktet for lotterilovens forbud mot pyramidespill er å beskytte forbrukerne mot at noen få skal tjene store summer på at mange taper penger, sier avdelingsdirektør Eivind Tesaker i lotteriseksjonen i KKd.

- I dagens marked er det vanskelig for lotterimyndighetene å skille mellom hva som faktisk er salgsvirksomhet og hva som er ren pengeflytting. Dagens regelverk åpner for reelle salgsorganisasjoner, mens ren flytting av penger i pyramidenettverk altså er forbudt.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Med det nye direktivet mot pyramidesalg som er under arbeid i EU, håper vi det trer frem klarere kriterier for hva som skal betraktes som ulovlig pyramidespill, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer