Black friday 2018

Styr unna black friday-fellene: - Noen produkter går opp i pris

Både prissammenlikningstjenester og Forbrukerrådet advarer: Du kan gjøre gode kjøp på black friday - men du kan også bli lurt.

IKKE BLI LURT: Det er faktisk noen varer som settes opp rundt black friday, viser prisoversikter. - Sjekk prisene og sammenlikn med flere butikker før du handler, råder ekspertene. Foto: NTB scanpix
IKKE BLI LURT: Det er faktisk noen varer som settes opp rundt black friday, viser prisoversikter. - Sjekk prisene og sammenlikn med flere butikker før du handler, råder ekspertene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 23. november er det black friday - men allerede nå er mange butikker i full gang med salget - da under navnet «Black Week».

Men pass på: Det er ikke alt som markedsføres som gode tilbud, som er gode tilbud.

- Noen produkter går opp i pris

Det finnes flere prissammenlikningstjenester på nett som lar deg finne best pris akkurat nå - men som også kan gi deg prishistorikk og som dermed lar deg avsløre hvorvidt prisen er et godt tilbud eller ikke.

Nå går både Prisjakt og Prisguiden ut og gjør oppmerksom på at noen produktene faktisk går opp i pris på black friday.

- Folk bør også vær klar over at en del produkter går opp i pris, sier Are Vittersø, daglig leder for den prissammenligningstjenesten Prisjakt.no.

Prisjakt har sett nærmere på 10.000 priser på de mest populære varene på netthandel i fjor - og kikket spesielt på de varene som gikk minst 10 prosent opp eller ned.

Der så de at tre til fem prosent av varene faktisk gikk opp i pris i uka fram mot og til og med black friday.

Det var jakker som toppet listen over kategorier der flest enkeltmodeller gikk opp i pris under svartefredagen i fjor, foran mobiltelefoner og hodetelefoner.

Vittersø bekrefter også overfor Dinside at det er noen produkter som blir satt opp litt før black friday-uka, før de deretter blir satt kraftig ned.

Dette har også Prisguiden funnet i sine prisanalyser, ifølge NRK.

Og, om du skulle lure: Ifølge Prisjakt sine analyser er det på selve svartefredagen at du statistisk sett får den høyeste snittrabatten.

Forbrukerrådet: - Sjekk prisen før du handler

Ifølge en undersøkelse av Forbrukerrådet, handler halvparten av oss på black friday. De uttaler i en pressemelding av dagen kan være en god anledning til å gjøre unna julegavehandelen - men oppfordrer til å sjekke prisene før du biter på:

- Ikke heng deg opp i førpris. Sjekk om prisen virkelig er et godt tilbud ved å sammenlikne prisen for samme vare i andre butikker eller på nettet, oppfordrer Forbrukerrådet.

- Vi blir alle påvirket av iøynefallende reklame og redde for å gå glipp av et godt kjøp. Ta noen forholdsregler før du kaster deg ut i handelen. For det første er det lurt å tenke over hva du faktisk skal kjøpe og ha en plan, da er det mindre risiko for impulskjøp du angrer på, sier fungerende direktør for kommunikasjon og digitale tjenester i Forbrukerrådet, Pia Cecilie Høst.

I 2016 gjennomførte Forbrukerrådet tilsyn med endal av black friday-prisene, og avslørte da at flere elektronikkjeder annonserte at noen priser var tilbudspriser - når de faktisk ikke var det.

7 av 15 produkter var billigere på helt andre tider av året

Selv om tilbud noen gang kan markedsføres som helt unikt og noe du aldri har sett maken til - er det sjelden det. I salgets hete er det viktig å huske at det alltid kommer nye salg og kampanjer.

Da Dinside så nærmere på noen produkter som ble annonsert som black friday-tilbud i fjor, fant vi at sju av 15 produkter faktisk var billigst på helt andre dager enn black friday.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer