Aksjesparekonto

Styr unna disse ASK-fondene

Gebyr-undersøkelse fra Finansportalen hjelper deg å velge de billigste ASK-tilbyderne.

ENORME PRISFORSKJELLER: Når vi summerer både aksjesparekonto- og fondsgebyrene, er forskjellen mellom billigste og dyreste tilbyder 22.980 kroner for et sparebeløp på 200.000 kroner over 10 år, viser ny undersøkelse. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
ENORME PRISFORSKJELLER: Når vi summerer både aksjesparekonto- og fondsgebyrene, er forskjellen mellom billigste og dyreste tilbyder 22.980 kroner for et sparebeløp på 200.000 kroner over 10 år, viser ny undersøkelse. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne saken ble først publisert torsdag 28. november, men er nå oppdatert etter at det ble påpekt noen feil ved Forbrukerrådets undersøkelse.

Søndag 1. desember utløp den aller siste fristen for å flytte aksjer og verdipapirer inn på aksjesparekonto (ASK) mellom finansselskapene, og 20. desember er fristen for å flytte internt hos spareleverandøren din.

Da er fristen ute, etter flere års utsettelser.

Flytter du disse midlene over på kontoen etter årets frister, må du betale full skatt på gevinstene du har opparbeidet deg, i motsetning til hvis du flytter over innen fristen.

Titusener i gebyr-forskjell

Men, hvilken ASK-tilbyder skal du velge?

Finansportalen har nylig gjennomført en undersøkelse som viser hvilke tilbydere av ASK som er best for forbrukerne med vekt på gebyrene, og resultatene viser at det er flere tusen kroner å spare på å velge «riktig» ASK.

- Når vi summerer både ASK- og fondsgebyrene, er forskjellen mellom billigste og dyreste tilbyder hele 22.980 kroner for et sparebeløp på 200.000 kroner over ti år, sier direktør Inger-Lise Blyverket i Forbrukerrådet til Dinside.no.

Om Finansportalens ASK-undersøkels

  • Undersøkelsen er utført i uke 46 i 2019.
  • Den omfatter kun aksjefond. Gebyrer knyttet til enkeltaksjer, som også omfattes av ASK, er altså ikke med i undersøkelsen.
  • Beregningen av gebyrer: Sparebeløp på 200.000 kroner stående i tre aksjefond over 10 år. Deretter flyttes fondene til konkurrerende leverandør.
  • De årlige fondsgebyrene er beregnet slik: Fondet med lavest gebyr i hver av kategoriene, vektet 60 prosent i globalt indeksfond, 30 prosent i aktivt norsk fond og 10 prosent i norsk indeksfond.

De billigste ASK-tilbyderne

Det er ni ASK-tilbyderne som utmerker seg som de billigste, ifølge undersøkelsen: Alfred Berg, DNB, Eika-sparebankene, KLP, Nordea, Sbanken, Sparebank 1 Nord-Norge, Sparebank 1 Østlandet og Sparebank 1 SR. De tar 7020 kroner i gebyr i tiårsperioden.

Informasjonssjef Ruth Siri Espedal Lycke i Sparebank 1 SR-bank er fornøyd med resultatet deres.

- Denne undersøkelsen viser at våre fond generelt har konkurransedyktige priser. Vi mener at indeksfond kan være et alternativ for våre kunder, og har derfor tatt inn et utvalg av slike fond, i tillegg til aktivt forvaltede fond, i vår fondsplattform, sier Lycke til Dinside.no.

Og ASK-ene du bør styre unna

Odin og Landkreditt er desidert dyrest, med henholdsvis 30.000 og 27.100 kroner i gebyrer.

Landkreditt Bank påpeker, derimot, at de nylig fjernet flytte-gebyret på 100 kroner fra sin ASK, nærmere bestemt mandagen i uke 46, da undersøkelsen ble gjennomført.

- Vi er en aktiv forvalter og en stor del av aksjeforvaltningen vår er konsentrert rundt det norske og nordiske markedet. Vårt norske aksjefond Landkreditt Utbytte ble kåret til beste norske aksjefond av Morningstar i 2019. Til syvende og sist er det avkastning etter kostnader som avgjør hva kunden sitter igjen med til slutt, sier kommunikasjonsrådgiver Line Solli Karlsen til Dinside.no.

- Burde ikke vært med

Martin Henrichsen, direktør for salg, produksjon og marked i Odin Forvaltning AS, understreker at de har åpnet for at eksisterende kunder kan samle sine aktivt forvaltede Odin-fond på en ASK hos dem. Det betyr at de ikke tilbyr andre fond enn sine egne.

- Når Finansportalen sammenligner en portefølje på 60 prosent i globale indeksfond og 10 prosent i norske indeksfond, altså 70 prosent indeksfond, blir det en feil sammenligning, og vi burde tas ut av sammenligningen, ettersom vi utelukkende har våre aktivt forvaltede fond, sier Henrichsen til Dinside.no.

- Dersom en ASK-tilbyder velger å trosse alt av forskning og undersøkelser og ikke tilby billige globale indeksfond, tvinges kundene deres inn i unødvendig dyre aktive globale fond. Da er deres ASK dyr å benytte, og det er viktig for forbrukerne å vite, svarer direktør Blyverket i Forbrukerrådet.

To gebyr gjelder

Ved plassering av aksjefond på ASK, gjelder to typer gebyr: Fondsgebyrene og gebyrene knyttet til selve ASK-en. Det hjelper altså lite om selve ASK-en er gebyrfri hvis aksjefondene som tilbys er altfor dyre.

Derfor har Finansportalen målt de totale gebyrene.

Ingen tilbydere har årlige gebyr knyttet til selve ASK-en, men noen aktører har gebyr ved flytting av fondene fra én ASK til en annen.

Et lite mindretall krever gebyrer ved flytting av ASK eller enkeltfond til konkurrenter. Dette er riktignok éngangskostnader som har liten økonomisk konsekvens i det lange løp. Langt viktigere er forvaltningsgebyrene i fondene som tilbys. Disse gebyrene belaster de samme sparepengene år etter år, og har stor betydning i det lange løp.

I beregningene har Finansportalen tatt høyde for at du flytter fondene fra nåværende ASK til en konkurrent én gang i løpet av ti år. Det altså er flytting ut av kontoen som kan utløse gebyr.

Velg riktige fond

Mange tilbydere har et stort utvalg av aksjefond som kan kjøpes innenfor sin ASK. Finansportalen har valgt å kun måle fondsgebyrene for den aksjefondstypen som Forbrukerrådets analyser viser kan forventes å gi kundene høyest avkastning.

Det er nemlig slik at samtlige analyser viser at globale indeksfond bør utgjøre fundamentet i aksjesparingen. De globale indeksfondenes lave årlige gebyrer kommer kundene til gode gjennom høyere avkastning.

For Norge-fond er det motsatt. De norske aktive fondene kommer bedre ut enn indeksfondene, men også her viser analysene at forbrukerne bør velge etter laveste årlig fondsgebyr.

I undersøkelsen vektlegges derfor prisnivået for billigste globale indeksfond og billigste aktive norske fond.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer