Styrer 70% av pengene selv

KOMMUNEBLØFF: Kommunene har fått oss alle til å tro at de knapt kan løfte en finger uten å be staten om lov. Faktum er at de disponerer det aller meste av sine inntekter selv.

Publisert
Sist oppdatert

Og det er ikke småpenger kommunene disponerer til sine daglige oppgaver. Samlet er inntektene deres på nærmere 230 milliarder kroner, eller omlag 15 prosent av bruttonasjonalproduktet. Ordførere klager likevel ofte over at store deler av midlene er bundet opp av beslutninger som er tatt sentralt av Stortinget.

Går du kommunenes inntekter nærmere etter i sømmene, tegner det seg et annet bilde: Kommunenes "frie inntekter" utgjør nærmere 70 prosent av inntektene. De mye omtalte øremerkede tilskuddene fra staten er på 12 prosent, og langt mindre enn deres plass i den offentlige debatten skulle tilsi.

Summen av kommunenes skatteinntekter og rammetilskuddet fra staten går under navnet "frie inntekter". Kommunale gebyrer, renter, utbytte og øremerkede statstilskudd holdes utenfor dette samlebegrepet.

Ufrie gebyrer

Avdelingsdirektør Tor Bernstrøm i Kommunaldepartementet gir oss en forklaring på hvorfor kommunale gebyrer ikke betraktes som frie inntekter:

- De er og skal være betaling for bestemte tjenester fra kommunen, og finansiere etatene som produserer dem. For eksempel kan kloakkavgiften bare brukes til å finansiere vann- og avløpsetatenes virksomhet, forklarer han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer