Styrer etter planen

Det ble ingen ny renteøkning fra Norges Bank i dag.

Norges Bank styrer etter planen og holder renta uendret frem til oktober. Foto: Norges Bank
Norges Bank styrer etter planen og holder renta uendret frem til oktober. Foto: Norges Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I en slik situasjon er det riktig å holde renten i ro.Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad


Har du stort boliglån med flytende rente, kan du puste lettet ut. Norges Banks styringsrente holder seg på stedet hvil, nærmere bestemt på 5,75 prosent.

- Det er knyttet stor usikkerhet rundt det internasjonale finansmarkedet. I en slik situasjon er det riktig å holde renten i ro.

Det sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad på Norges Banks pressekonferanse i dag.

– Det er nå uvanlig stor usikkerhet knyttet til uroen i finansmarkedene. Vi ser store bevegelser i pengemarkedsrentene, aksjekursene, kronekursen og olje- og råvareprisene fra dag til dag. Det er vanskelig å anslå varigheten av utslagene og virkningene for inflasjonen og aktiviteten i norsk økonomi. Derfor er det riktig å holde renten uendret nå, sier Qvigstad.

– Norges Bank følger utviklingen nøye og tilfører midler i både kroner og dollar for å dempe utslagene i det norske pengemarkedet.

Har du markedets beste rente på sparepengene dine?

Norges Bank skriver videre i sin pressemelding:

Inflasjonen har tiltatt markert siden i fjor høst. Den underliggende prisveksten ser nå ut til å være litt under 3,5 prosent. Det er høyere enn forventet og godt over inflasjonsmålet på 2,5 prosent. Lønningene stiger mye, og veksten i produktiviteten ser ut til å avta raskere enn tidligere antatt. Samtidig har kronekursen svekket seg. Det er utsikter til at inflasjonen kan holde seg høy en tid fremover.

På den andre siden er krisen i finansmarkedene blitt dypere. Risikoen for en langvarig nedgangskonjunktur ute har økt. Også i Norge er det klare tegn til at den økonomiske veksten avtar. Samtidig har forskjellen mellom pengemarkedsrentene og styringsrenten økt som følge av uroen i finansmarkedene, og det er blitt dyrere å låne for bedrifter og husholdninger.

Eier ikke Gjedrem magamål?

Den uendrete styringsrenten er helt etter Norges Banks plan fra forrige Pengepolitiske rapport. Der varslet de ny renteøkning først i oktober. Qvigstad sier at det ikke er Norges Banks intensjon å gi noen nye signaler akkurat nå.

- Det beste vi kan gjøre nå, er å sitte i ro og se hvor det ender når støvet legger seg.

Rentetoppen er nådd

Men med dagens urolige finansmarked kan renteøkningene fra Norges Bank være over. Det tror blant annet analytikerne i First Securities.

- Usikkerheten har vært om Norges Bank vil øke renta i oktober, men nå tror vi at Norges Bank vil la renta være uendret resten av året, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen til DinSide.

First Securities spår at renta vil være uendret også i begynnelsen av 2009, og at vi muligens vil få de første rentekuttene allerede fra sommeren.

Merker nedgangstidene

- Inflasjonen har steget raskere enn det Norges Bank har regnet med. Isolert sett ville dette vært et argument for at rentene skal øke i oktober og kanskje også videre etter det, men på den annen side så gjør markedet allerede en del av jobben, sa Wilhelmsen til DinSide i går.

Den innenlandske etterspørselen er i ferd med å avta som følge av rentehevingene. Varekonsumet har flatet ut, og det har vært et kraftig fall i bilsalget. Nyboligsalget har stoppet opp, båtsalget har avtatt, og boligmarkedet er svakere. Isolert sett er dette også faktorer som taler for lavere rente i fremtiden.

Du må fortsatt betale mye

Ingen av oss kan låne penger direkte av Norges Bank. Vi må låne pengene våre hos de private bankene, og akkurat nå er sannsynligvis banken din i en skvis på grunn av de rekordhøye pengemarkedsrentene.

De norske bankene henter cirka hver tredje krone i det internasjonale finansmarkedet. Mandag satte ytterligere fire banker opp renta, to dager før dagens rentemøte.

Les også: Banken din er ikke slem
Les også: Derfor blir det dyrere å låne

Norges Bank tar grep mot krisen

I dag har Norges Bank offentliggjort en ny kredittavtale med Federal Reserve. Norges Bank og Federal Reserve er blitt enige om en kredittavtale på 5 milliarder dollar.

- Denne avtalen gir Norges Bank ytterligere fleksibilitet til å møte uro i finansmarkedene. Norges Bank vil løpende følge markedsutviklingen og er beredt til å iverksette nødvendige tiltak for å opprettholde ordnede markedsforhold i det norske pengemarkedet, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Sentralbanken har også satt igang andre tiltak mot finansuroen, blant annet ved å tilføre bankene mer likviditet.

Neste rentebeslutning i Norges Bank er 29. oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer