Styringsrenta kan kuttes 21 prosent

Mange økonomer tror Norges Bank vil sette ned renten med 21 prosent.

Det er grunn til å tro at Norges Bank kutter styringsrenten med 1 prosentpoeng neste uke. Det tilsvarer cirka 21 prosent i rentereduksjon. Foto: Colourbox
Det er grunn til å tro at Norges Bank kutter styringsrenten med 1 prosentpoeng neste uke. Det tilsvarer cirka 21 prosent i rentereduksjon. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag neste uke er det igjen klart for rentemøte i Norges Bank. Det er liten tvil om at Svein Gjedrem og hans kollegaer kommer til å kutte renten, usikkerheten ligger i hvor mye.

Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities sa forrige uke han trodde Norges Bank ville la den nye renten ligge på et nivå på høyest 3,75 prosent. For at dette skal skje er Svein Gjedrem nødt til å kutte renten med hele 21 prosent!

Hvordan er det mulig?

Men hvordan er det mulig å kutte renten så mye? Stadig vekk får vi spørsmål fra våre lesere om hvorfor vi hele tiden skriver prosentpoeng og ikke prosent. Og det er en viktig grunn til det.

For hvis Norges Bank kutter renten fra 4,75 prosent til 3,75 prosent, senker de renten med 1 prosentpoeng. Mens selve renten har sunket cirka 21 prosent.

Eller for å si det på en annen måte: Når 1 øker til 2, er det en økning på 100 prosent, fordi 2 er dobbelt på mye som 1. Men økningen er bare på 1 prosentpoeng.

Regn ut prosentenRegn ut prosentveksten

Test deg selv

Har du greie på prosentregning? Du kan sjekke hvor flink du egentlig er. Journalist Katrine Hvitved-Jacobsen i DinSide har laget en liten test til deg, hvor du virkelig får sjekket hva du kan om prosentregning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.