- Styringsrente på 2 prosent

Kan bli en realitet neste år, tror økonomiprofessor.

Svein Gjedrem og resten av styret i Norges Bank må kanskje sette styringrenten enda mer ned enn forventet. Foto: Norges Bank
Svein Gjedrem og resten av styret i Norges Bank må kanskje sette styringrenten enda mer ned enn forventet. Foto: Norges Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kuttene i styringsrenten vil fortsette, og etter hvert vil bankenes utlånsrente følge etter. Det anslår professor Steinar Holden på Økonomisk Institutt ved Universitetet i Oslo.

- Norges Bank har lagt opp til at styringsrenten vil gå ned i år og ytterligere ned neste år. Det er klart at om det går riktig dårlig i økonomien, så vil Norges Bank sette renten mer ned enn forespeilet, sier Holden til DinSide.

Under tre prosent

Ifølge siste Pengepolitisk rapport legger Norges Bank opp til at renten vil bikke under fire prosent mot slutten av 2009. Men mye avhenger av hvordan uroen i finansverdenen utvikler seg.

- Hvis det går dårlig i økonomien, kan vi se en styringsrente på under tre prosent, sier Holden, og legger til at det lave rentenivået allerede kan komme neste år.

- Men det er virkelig ikke noe vi skal håpe på, for det betyr at det går virkelig dårlig med norsk økonomi. Det er bare folk med mye lån og sikker jobb som bør håpe på det!, sier han.

Normalt rentenivå

Forrige uke satt Norges Bank ned styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 4,75 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer