- Styringsrente på 2 prosent

Kan bli en realitet neste år, tror økonomiprofessor.

Svein Gjedrem og resten av styret i Norges Bank må kanskje sette styringrenten enda mer ned enn forventet. Foto: Norges Bank
Svein Gjedrem og resten av styret i Norges Bank må kanskje sette styringrenten enda mer ned enn forventet. Foto: Norges Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kuttene i styringsrenten vil fortsette, og etter hvert vil bankenes utlånsrente følge etter. Det anslår professor Steinar Holden på Økonomisk Institutt ved Universitetet i Oslo.

- Norges Bank har lagt opp til at styringsrenten vil gå ned i år og ytterligere ned neste år. Det er klart at om det går riktig dårlig i økonomien, så vil Norges Bank sette renten mer ned enn forespeilet, sier Holden til DinSide.

Under tre prosent

Ifølge siste Pengepolitisk rapport legger Norges Bank opp til at renten vil bikke under fire prosent mot slutten av 2009. Men mye avhenger av hvordan uroen i finansverdenen utvikler seg.

- Hvis det går dårlig i økonomien, kan vi se en styringsrente på under tre prosent, sier Holden, og legger til at det lave rentenivået allerede kan komme neste år.

- Men det er virkelig ikke noe vi skal håpe på, for det betyr at det går virkelig dårlig med norsk økonomi. Det er bare folk med mye lån og sikker jobb som bør håpe på det!, sier han.

Professor Steinar Holden, Universitetet i Oslo
Professor Steinar Holden, Universitetet i Oslo Vis mer


Normalt rentenivå

Forrige uke satt Norges Bank ned styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 4,75 prosent.

- Det er ikke godt å si hva som er et normalt rentenivå. Men det er nok ikke så langt unna det vi har nå, på mellom 4,5 og 5 prosent, sier Holden.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem er enig. Tidligere i høst uttalte han at styringsrenten kom opp på et normalt nivå i fjor, da renten stort sett lå på 4-tallet.

Høy pengemarkedsrente

Uansett hva sentralbanksjef Svein Gjedrem og hans kolleger i Norges Bank måtte gjøre, er det til syvende og sist pengemarkedsrenten som er med å avgjøre nivået til bankenes utlånsrente.

Og siden denne har steget siden Norges Bank har satt opp renten, er det mange banker som er restriktive med å endre renten til fordel for boliglånskundene.

I dag har pengemarkedsrenten gått noe ned igjen. Så gjenstår det å se om distansen mellom denne og styringsrenten reduseres.

- Etter hvert må vi tro at tiltakene til myndighetene vil gjøre at pengemarkedsrenten kommer nærmere styringsrenten, og at bankenes utlånsrente vil falle, sier Holden.

Les også: Sjefsmegler krever at bankene setter ned renta nå

Setter renten ned

Men noen banker har gått mot strømmen. Samme dag som Norges Bank kom med gladmeldingen om rentekutt på 0,5 prosentpoeng, senket Nordea sine boliglånsrenter tilsvarende. Siden den gangen har flere banker satt ned renten


I går kom meldingen om at Storebrand Bank setter ned fastrenta med opptil 1,05 prosentpoeng.

I dag var det Skandiabankens tur til å glede boliglånskundene sine. De varsler at de vil kutte utlånsrentene med inntil 0,7 prosentpoeng.

På tross av at flere banker har varslet rentenedsettelse, må du være klar over at disse ikke settes i verk før etter seks uker etter at banken melder om renteendringer. Med andre ord vil ikke dagens renteendringer iverksettes før langt ut i desember.

Les også: Banker har hemmelige priser

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer