Styringsrenten holdes uendret på 1,5 prosent

– Og mye tyder på at den vil forbli lav i lang tid fremover.

Ingen store overraskelser fra sentralbanksjef Øystein Olsen. Renten forblir uendret. Foto: Per Ervland
Ingen store overraskelser fra sentralbanksjef Øystein Olsen. Renten forblir uendret. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank melder i dag at styringsrenten holdes uendret. Renten forblir dermed liggende på 1,5 prosent, som den har gjort siden mars i år. Dette byr på forutsigbarhet for deg med store lån.

– Styringsrenten holdes lav fordi prisveksten er lav og fordi rentene internasjonalt er svært lave, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

I praksis har det vært lite spekulasjoner foran høstens rentemøte. Beslutningen om uendret rente stemmer altså bra med forventningene i markedet.

Men DU bør få lavere renter

Det er imidlertid ikke styringsrenten direkte som bestemmer hvor mye du betaler på lånet ditt. Styringsrenten er riktignok en svært viktig faktor når bankene skal prise lån seg i mellom, men det er pengemarkedsrenten som bestemmer renten på lånet ditt.

Og også denne har gått nedover de siste månedene.

Enkelt forklart betyr det at banken tjener mer penger på deg. Norges Banks utlånsundersøkelse bekrefter dessuten at bankens marginer på utlån øker.

Leder i Huseiernes Landsforbund har nærmest startet et folkeopprør for å sikre forbrukerne lavere rente, men da må du være villig til å utfordre banken. Så langt har nemlig alle bankene sittet komfortabelt på gjerdet.

– Jeg tror vi er for passive og særlig når renten er såpass lav. Den er jo behagelig lav for de fleste av oss, men de som er aktive og stiller krav, får satt ned renta, har Batta uttalt til TV2.

Unormalt lav

Norges Banks hovedstyre vedtok på møtet i dag at styringsrenten bør ligge i intervallet 1-2 prosent i perioden fram til neste pengepolitiske rapport legges fram 14. mars 2013 – med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser. Den varslede renteøkningen er skjøvet noe lengre frem i tid.

For de som vurderer å ta opp nye eller større lån, er det imidlertid viktig å huske at styringsrenten for øyeblikket ligger på et unormalt lavt nivå. I månedene før finanskrisen slo til var styringsrenten på 5,75 prosent, dette er rentenivåer vi alle bør ha i bakhodet. Bankene krever dessuten at økonomien din kan tåle en renteøkning på hele 5 prosent, når de vurderer din låneevne.

En ting er hvor mye du får låne, men hvor mye bør du egentlig låne?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer