Styringsrenten uendret på 1,5 prosent

Økonomene forventer ikke økning før i 2013.

Sentralbanksjef Øystein Olsen holder fortsatt stø kurs med styringsrente på 1,5 prosent. Foto: PER ERVLAND
Sentralbanksjef Øystein Olsen holder fortsatt stø kurs med styringsrente på 1,5 prosent. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For tredje gang på rad velger Norges Bank å holde styringsrenten uendret. Renten blir dermed liggende på 1,5 prosent, som den har gjort siden mars i år.

– Det går fortsatt godt i norsk økonomi, men inflasjonen er lav. Ute er veksten svak og rentene er svært lave. På denne bakgrunn holder vi styringsrenten uendret på 1,5 prosent, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Beslutningen om å holde renten uendret, er i tråd med spådommene til de fleste banker og økonomer. DNB Markets skrev nylig i sin publikasjon økonomiske utsikter, at de sågar forventer at renten blir liggende uendret et helt år frem i tid.

Skal opp

Men de fleste eksperter er også enige om at styringsrenten skal opp etter hvert. Spørsmålet er bare hvor raskt og hvor kraftig økningen vil være. Nordea tror på oppgang allerede våren 2013.

Norges Banks egne anslag viser en sakte, men sikker oppgang til 2,5 prosent ved rentemøtet i mai 2014. DNB Markets tror at økningen vil skje enda mer gradvis, og anslår bare 2,0 prosent på samme tidspunkt. Uansett om renten etter hvert skal opp, sier prognosene at den vil ligge på et lavt nivå en god stund fremover. De med store boliglån har derfor en gylden mulighet til å ruste seg godt for fremtiden.

Men ikke gjør deg avhengig av det lave rentenivået. Bruk heller rentegevinsten til å betale ned ekstra på lånet. Et lån på 2 millioner kostet deg 51.000 kroner mer (før skatt) i 2008.

– Jeg synes disse tallene, og det faktum at det ikke er så lenge siden, er en viktig påminnelse om at ting fort kan snu, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

– Utslagene i privatøkonomien til den enkelte blir store ved stigende renter. Vi vet også at boligprisene henger sterkt sammen med rentenivået. Det er alfa omega å sikre at man kan stå gjennom en periode med høyere renter, og ikke blir tvunget til å selge boligen på et ugunstig tidspunkt, fortsetter Warloe.

Hva har styringsrenten å si for boliglånsrenten?

Styringsrenten har stor påvirkning på boliglånsrenten. Men bankene følger ikke styringsrenten slavisk når de fastsetter utlånsrenten de tilbyr sine kunder.

Så hvorfor er det slik?

Jo, det er den såkalte pengemarkedsrenten som styrer hvor mye du betaler for lånet ditt. Makroanalytiker Kristina Håvås Tjønn i Sparebanken Vest har tidligere forklart det slik:

– En vesentlig del av norske bankers innlån hentes i det internasjonale pengemarkedet. Det vil si i form av internasjonale obligasjoner, sertifikater og andre låneinstrumenter. Forskjellen mellom styringsrenten som sentralbankene fastsetter og pengemarkedsrenten kalles kredittpåslag. Dette påslaget har gått opp i det siste. Grunnen er usikkerheten i verdensøkonomien. De som låner ut, vil ha seg bedre betalt for risikoen. Vi kan si at prisen på penger har gått opp. Bankenes kostnader har dermed økt, og noe av dette hentes inn gjennom økte kunderenter, sier hun.

I sommer har riktignok pengemarkedsrenten gått nedover igjen. Penger har altså blitt billigere. Derfor kan det være et godt tidspunkt å utfordre banken din til å gi deg lavere rente. Eller du kan velge en annen bank.

Dagens beste boliglånstilbud finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer