Styrk hjertet med hvitløk

Hvis du vil unngå hjerteproblemer kan det vært lurt å spise nok hvitløk. Forskning viser at det senker kolesterolet, øker blodsirkulasjonen og gjør åreveggene mindre klebrige.

Publisert
Sist oppdatert

Når vi nordmenn bruker hvitløk på grunn av helseeffektene, er det ofte for å bli kvitt en forkjølelse eller en influensa - men på verdensbasis spiser man det mest for å beskytte hjertet.

Den viktigste komponenten i hvitløk er alliin - både for smaken og effekten på helsen. Alliin blir omdannet til et stoff som kalles allicin når det tygges, som igjen blir spaltet til flere forskjellige svovelforbindelser. Disse svovelforbindelsene gir hvitløken både de positive effektene på helsen og den karakteristiske lukten og smaken.

Studier viser at hvitløk virker generelt styrkende, reduserer kolesterolet og øker blodsirkulasjonen. Den bedrer også gjennomblødningen i hjertet, gjør åreveggene mindre klebrige og forebygger blodpropp og arteriosklerose.

Professor Günter Siegel ved Berlin Free University har forsket mye på hvitløkens egenskaper. Han har også forsket mye på beta-blokkre og statiner, og har i flere år sittet som formann for den tyske foreningen for arteriesclerose-forskning. Han står bak 190 publisert artikler og har mottatt flere priser for forskning om åreforkalkning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer