Styrker søndagsshopping økonomien?

I Storbritannia har det vært lov med søndagsåpne butikker i nokså nøyaktig ti år, og de største butikkjedene sier søndagen nå er deres nest travleste dag, både når det kommer til hvor mange som handler og hvor mye de selger. Kunne lignende tiltak her hjemme bidratt til å stimulere økonomien?

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge nettstedet til BBC har bransjen samlede økonomi nytt særdeles godt av den ti år gamle lovendringen.

Den britiske handelsnæringen antas å lande på en omsetning på 262,2 milliarder pund i år, i forhold til 162,1 milliarder for ti år siden. Dette er en oppgang på over 100 milliarder pund, eller 1.266 milliarder norske kroner*.

Dette beror ikke ene og alene på at butikkene nå kan holde åpent på søndager, lovendringen har bidratt direkte til at omsetningen har økt, ifølge ekspertene.

- Det [søndagsåpne butikker] har absolutt bidratt til å øke salget, men det er vanskelig å gi et nøyaktig tall, sier Nick Gladding, senioranalytiker i konsulentfirmaet Verdict. Han peker på en viktig indikator: - Butikkene vil jo kun holde søndagsåpent så lenge det lønner seg.

Her kan du lese mer om hvordan søndagsåpne butikker har endret handelsmønsteret i Storbritannia.

Positiv nettoeffekt

- Søndagsåpne butikker vil, grovt sett, få to effekter på personlig forbruk, sier Knut Jellum i Finansnæringens Hovedorganisasjons utredningsavdeling.

Han tror nok vi vil se at salget forskyver seg - vet vi at vi har større mulighet til å handle, vil vi nok bruke litt mer tid på å lete.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer