Styrket rettssikkerhet for svikmistenkte

Media har i de siste årene stadig rettet sitt kritiske blikk mot forsikringsselskapenes behandling av kunder de mistenker for svik.

Publisert

Det er særlig de katastrofale virkningene for de som mistenkes for å ha satt fyr på sitt eget hus som har vakt oppsikt. Bekjempelse av svindel er vanskelig for selskapene, men for at ikke vi som er hederlige skal få dyrere forsikring, er det en oppgave som må gjøres. Målet er imidlertid å avdekke de ekte svindlerne, samtidig som rettighetene for de som feilaktig kommer i søkelyset ivaretas.

A-konto utbetaling ved mistanke om svik.

I dag avslår selskapene å utbetale erstatning til sikrede ved berettiget mistanke om svik. Forsikringens rettshjelpdekning dekker som hovedregel utgifter til advokat, retten, sakkyndige og vitner. Selskapene tar imidlertid sine forbehold. Dersom svik blir endelig fastslått vil det ikke bli foretatt noen utbetaling. I tillegg vil det ikke bli foretatt forskuddsbetaling (a-konto) til advokathjelp selv der svik fremdeles ikke er endelig bevist.

Den største ulempen med dagens ordning er at sikrede privatkunder med svak økonomi, ikke vil ha råd til å engasjere advokat for å kunne hevde sin uskyld.

Planen er derfor å utarbeide en felles bransjenorm som gjør at selskapene, også ved berettiget mistanke om svik:Utbetaler a-konto, til dekning av rimelige og nødvendige utgifter under rettshjelpordningen dersom sikrede, eller hans advokat, ber om det. Selskapene skal allikevel ha mulighet til å kreve sine utlegg tilbakeført dersom svik allikevel blir konstatert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer