Sukker gir ikke hyperaktivitet

Sukker er sjelden årsak til hyperaktivitet hos barn. Det mener lege Bernt Rognlien. Han legger til at helsefarene ved sukker først og fremst er knyttet til overvekt.

Publisert
Sist oppdatert

Sukker gir ikke hyperaktivitet

Sukker er sjelden årsak til hyperaktivitet hos barn. Det mener lege Bernt Rognlien. Han legger til at helsefarene ved sukker først og fremst er knyttet til overvekt og risiko for utvikling av type 2 diabetes.

Mange foreldre og lærere mener at godteri og sukker kan utløse hyperaktivitet hos barn.

- Vi har ingen studier som viser at sukker gir hyperaktivitet. Men erfaringer fra mange foreldre og lærere kan tyde på at det er enkelte barn som reagerer med å blir uregjerlige og overaktive når de får sukker, sier Rognlien, som ofte får spørsmål om dette.

- Kan det være tilsetningsstoffer i brus og godteri som gir overaktivitet?

- Det er det også få holdepunkter for. Jeg tror heller det er slik at barn får godteri når det skal være litt løssluppenhet og fest, og at det er dette som påvirker dem, bortsett fra enkelte unntak.

- Noen påstår de er sjokomane og sukkeravhengige. Kan sukker påvirke hjernen?

- Når vi spiser sukker, føler vi velbehag, så sukkeret påvirker nok signalstoffer i hjernen. Hvis man har et uregelmessig kosthold og har gått uten mat i mange timer, vil også bli sugen på sukker og føle velbehag når man spiser noe søtt. De som sier de er sukkeravhengige eller sjokomane, kan også ha en litt mangelfull blodsukkerregulering. Vi vet også at et symptom ved vinterdepresjoner, er trang etter søtsaker og økt appetitt.

- Hvor mye sukker og godteri bør barn få?

- Det beste er godteri en gang i uka, for eksempel lørdagsgodteri. Da er det lettere å bevare både tenner og helse. Flere nye forskningsrapproter tyder på at høyt sukkerinntak medvirker til utvikling av overvekt. En studie av amerikanske skolebarn viser for eksempel at deres økende vekt kunne forklares med økt brus-forbruk. Det er som om sukker i flytende form ikke påvirker appetitten og dermed kan bidra til at kaloriinntaket blir for høyt.

- Skal vi gi barna brus og godteri med kunstig søtstoff i stedet for sukker?

- Jeg kan vanskelig anbefale det, selv om søtningsmidler i beskjedne mengder ikke er skadelig. Det viktigste er at man skjærer ned på sukkermengdene og ikke spiser godteri og drikker brus hver dag. I stedet for søtt mineralvann, kan for eksempel barna drikke vanlig vann eller mineralvann fra flaske. Det inneholder heller ikke syre som tærer på tannemaljen, sier Rognlien, som legger til at juice i rimelige mengder også er et alternativ.

HH, mozon.no 30.10.2001

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer