Sukker gir ikke hyperaktivitet

Sukker er sjelden årsak til hyperaktivitet hos barn. Det mener lege Bernt Rognlien. Han legger til at helsefarene ved sukker først og fremst er knyttet til overvekt.

Publisert
Sist oppdatert

Sukker gir ikke hyperaktivitet

Sukker er sjelden årsak til hyperaktivitet hos barn. Det mener lege Bernt Rognlien. Han legger til at helsefarene ved sukker først og fremst er knyttet til overvekt og risiko for utvikling av type 2 diabetes.

Mange foreldre og lærere mener at godteri og sukker kan utløse hyperaktivitet hos barn.

- Vi har ingen studier som viser at sukker gir hyperaktivitet. Men erfaringer fra mange foreldre og lærere kan tyde på at det er enkelte barn som reagerer med å blir uregjerlige og overaktive når de får sukker, sier Rognlien, som ofte får spørsmål om dette.

- Kan det være tilsetningsstoffer i brus og godteri som gir overaktivitet?

- Det er det også få holdepunkter for. Jeg tror heller det er slik at barn får godteri når det skal være litt løssluppenhet og fest, og at det er dette som påvirker dem, bortsett fra enkelte unntak.

- Noen påstår de er sjokomane og sukkeravhengige. Kan sukker påvirke hjernen?

- Når vi spiser sukker, føler vi velbehag, så sukkeret påvirker nok signalstoffer i hjernen. Hvis man har et uregelmessig kosthold og har gått uten mat i mange timer, vil også bli sugen på sukker og føle velbehag når man spiser noe søtt. De som sier de er sukkeravhengige eller sjokomane, kan også ha en litt mangelfull blodsukkerregulering. Vi vet også at et symptom ved vinterdepresjoner, er trang etter søtsaker og økt appetitt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer