Sukkerinnholdet i brus er annerledes i Sverige

Harryhandler du brus i Sverige, kan brusen ha et høyere sukkerinnhold enn brusen du kjøper her hjemme.

HARRYHANDEL: Handler du brus når du er på harryhandel, er det en ting det er lurt å merke seg. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Svenske Cancerfonden har undersøkt sukkerinnholdet i fire sorter brus i Sverige, og sammenlignet det med sukkerinnholdet i de samme sortene brus i andre, europeiske land.

Deres sjekk viser at enkelte brus har et høyere sukkerinnhold i Sverige. Cancerfonden etterspør dermed innføring av en sukkeravgift på brus i vårt naboland.

Høyere sukkerinnhold i Sverige

I Cancerfondens undersøkelse har de sett på sukkerinnholdet til følgende fire brus: Coca-Cola, Fanta Appelsin, Sprite og 7Up. Sukkerinnholdet i brusen som selges i Sverige har de sammenlignet med sukkerinnholdet i de samme sortene brus i andre, europeiske land.

Fanta med appelsinsmak er tilsatt mest sukker i Sverige sammenliknet med samtlige land i undersøkelsen - og har 18 sukkerbiter per halvliter med brus, mot 15 sukkerbiter per halvliter i Norge. Også forskjellen på sukkerinnholdet i 7UP er stor mellom Sverige og Norge - der den har 10 sukkerbiter på en halvliter i Norge, og 16 i Sverige.

Sprite er tilsatt like mye sukker i Sverige og Norge - men begge er på topp i Europa med 14 sukkerbiter per halvliter.

Sukkerinnholdet i Coca-Cola er derimot likt i alle de europeiske landene i undersøkelsen.

Lavere i Finland

Er du derimot bosatt i nord og grensehandler i Finland, viser Cancerfondens undersøkelse overraskende nok at sukkerinnholdet i både Fanta Appelsin og Sprite er lavere enn i Norge, og det samme som i Norge for 7UPs del.

Fanta Appelsin inneholder bare 10 sukkerbiter per halvliter i Finland, og Sprite 9 sukkerbiter.

LIME ELLER SITRON: Coca Cola Zero Lemon har fått en konkurrent, Pepsi Max Lime. Hva synes Norges Pepsi-kjære folk om den nye sitrusvarianten? Reporter: Lars O. Gulbrandsen / Video: Anna Näumann Vis mer

Ønsker sukkeravgift

Selv om sukker i seg selv ikke er kreftfremkallende, understreker generaldirektør i Cancerfonden overfor SVT, at sukker er en medvirkende faktor til overvekt og fedme, som øker risikoen for å bli rammet av kreft.

Cancerfonden etterspør derfor en sukkeravgift på brus i Sverige.

- Forskning viser at skatt på brus er det mest effektive tiltaket for å endre forbrukermønstre i en positiv retning. Det er også WHOs hovedanbefaling for å få ned forbruket av sukkerholdige drikker, sier pressesekretær Jens Petersen til Dinside.

Ingen planer om avgift

Vi har spurt Sveriges Finansdepartement om det er aktuelt å innføre en avgift på sukkerholdig drikke, tilsvarende den vi har i Norge.

Det er det derimot ikke.

- Ingen slike spørsmål er utarbeidet i regjeringskontorene. Så langt har det ikke kommet noe aktuelt forslag, sier Mirjam Kontio, pressekontakt for Sveriges finansminister, til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer