Sunn mat er billigere i Sverige

Det er ikke bare moroa du bør kjøpe over grensen.

Økologiske basisvarer: For eksempel er økologiske  meieriprodukter både billigere og langt bedre i utvalg om du handler i Sverige. Foto: Colourbox.com
Økologiske basisvarer: For eksempel er økologiske meieriprodukter både billigere og langt bedre i utvalg om du handler i Sverige. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare alkohol, møbler og biler du kan handle billigere i Sverige (spesielt når kronekursen er gunstig). En undersøkelse fra Forbrukerrapporten viser at det også er mye å hente for deg som sverger til økologisk mat.

Men merk: Det er ikke alt som er billigere over grensen!

Større forskjeller i Norge

Forbrukerrapporten har handlet en kurv med vanlige matvarer (pdf-tabell), både økologiske og ikke økologiske. De finner at i Norge må du ut med 45 prosent mer for å handle økologisk, mens svenskene slipper med et påslag på 15 prosent.

– Forbrukerrådet mener det er uholdbart at prisforskjellen mellom økologisk og vanlig mat er så stor i Norge. Vi frykter at dette er en overprising som hindrer norske forbrukere i å kjøpe økologiske varer. Dessuten hindrer det utviklingen av nye økologiske varer, sier Gro Tvedt Anderssen som er ansvarlig for dagligvaremarkedet hos Forbrukerrådet.

I Sverige koster basismat av økologisk type omkring ti prosent mer enn tilsvarende mat fra øvrig landbruk. Men ofte kan prisene være nær de samme, for eksempel når det gjelder melk. I Norge koster økologisk melk, yoghurt og ost mellom 23 og 41 prosent ekstra, skriver Forbrukerrapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer