Sunn sjokolade

Snart kan du spise søtsaker for helsens skyld. Sjokoladeprodusenten Mars utvikler nå en ny og sunnere sjokolade.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Ren sjokolade inneholder stoffene flavanoler som er bra for blodomløpet og blodtrykket. Sjokoladen CocoaVia er tilsatt ekstra mengder flavanoler og har mindre fett enn andre vanlige sjokolademerker.

Utviklingen av CocoaVia regnes som industriens første forsøk på å lage en virkelig sunn sjokolade. Produktet er ennå ikke ute i butikkene men skal være mulig å bestille i USA over internett.

Ikke akkurat helsekost
Den nye sjokoladen ble nylig presentert på en internasjonal konferanse i California. Og selv om forskerne er enige om at riktig sjokolade kan være både sunt og godt legger de også vekt på at de fleste produktene på markedet inneholder mye fetende næringsstoffer.

- De fleste sjokoladene på markedet er smakfulle og gode. Men det er nok ikke akkurat helsekost. Det kan det bli en endring på med de nye sjokoladene, sier Norman Hollenberg ved Harvard Medical School til The Seattle Times.

Mørk sjokolade
Flavanoler er et stoff som er kjent for å bedre blodsirkulasjonen og redusere risikoen for blodpropp. De samme stoffene finnes også i andre typer planter som epler, grønn te og druer. Vin inneholder også mye av disse stoffene.

Om du er opptatt av helseeffekten av sjokolade bør du kjøpe mørke og bitre produkter. Vanlige melkesjokolader med fyll inneholder lite kakaobønner men mye fett og sukker.

Om du derimot kombinerer en bit mørk sjokolade med et glass rødvin kan du lene deg tilbake i sofaen med god samvittighet. Undersøkelser har nemlig vist at både vin og mørk sjokolade i moderate mengder kan forebygge blodpropp og andre hjertesykdommer.

Afrodisiak med tradisjoner
Sjokolade har gjennom alle tider blitt regnet for å ha spesielle egenskaper. Og i moderne tid har vitenskapen bekreftet mange av disse teoriene.

Det er for eksempel kjent at sjokoladen kan virke stimulerende på seksualdriften og potensen. Årsaken ligger antageligvis i at stoffene gir bedre sirkulasjon og tynnere blod som gjør det lettere å bli opphisset. I tillegg utløser sjokoladen endorfiner som øker følelsen av velvære og kan være med på å øke lystfølelsen.

Les mer om CocoaVia her

Mozon 12.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer