Sunnere sigaretter

En amerikansk forskergruppe har nå begynt forsøk for å utvikle bedre sigarettfiltre. Forskningen tar opp teknologi som har vært kjent i tobakksforskningen siden 60-tallet.

Publisert
Sist oppdatert

Sunnere sigaretterEn amerikansk forskergruppe har nå begynt forsøk for å utvikle bedre sigarettfiltre. Forskningen tar opp teknologi som har vært kjent i tobakksforskningen siden 60-tallet.

Allerede i 1969 publiserte det amerikanske rådet for tobakksforskning et sigarettfilter som ville være mer effektivt enn dagens utgaver. Men den mektige tobakksindustrien var ikke interessert i resultatene. Årsaken var at introduksjon av tryggere filtre også ville være en innrømmelse av at tobakk faktisk er skadelig.

Ble tilbakeholdtBertram Eichel som ledet forskningen på 60-tallet opplevde at all økonomisk støtte ble trukket tilbake og at resultatene ble hysjet ned.

- Det var et resultat av tobakksselskapenes redsel for rettssaker. Dersom min forskning kunne vise at tobakk inneholder helseskadelige elementer ville det sette selskapene i en veldig ubehaglig posisjon, forteller Eichel til engelske Independent.

Fanger opp merFilteret baserer seg på såkalt ion-bytte og kan blant annet skille ut to skadelige stoffer i tobakksrøyken. Hydrogencyanid og akrolein virker irriterende på åndedrettssystemet og blir ikke holdt tilbake i dagens sigarettfiltre. Et ion-bytte filter vil kunne fange opp flere mindre partikler i tillegg til det som fanges opp av de tradisjonelle filtrene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer