Sunt = dyrt

Sverger du til sunn mat? Mye fett og søtt er billigere.

Maten til høyre blir raskt mye dyrere enn maten til venstre.  Foto: Colourbox.com (montasje)
Maten til høyre blir raskt mye dyrere enn maten til venstre. Foto: Colourbox.com (montasje) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi blir fortalt at å følge en middelhavsdiett - som består av mye frukt, grønnsaker, fisk, korn og olivenolje, kan redusere risikoen for blant annet hjertesykdom, Alzheimer sykdom, revmatisme og diabetes, samt at den har en kolesterolsenkende effekt.

Middelhavsdiett bedrer psykenMat fra Middelhavet redder liv

Middelhavskost er dermed godt nytt for helsa og kroppen, men langt verre er den for lommeboka. Maten som inngår i middelhavsdietten kan koste så dyrt at enkelte unngår å kjøpe maten, antyder ny spansk forskning.

Nå burde man fremme tiltak, som å legge ekstra moms på usunn mat eller subsidiere sunn mat, for å få folk til å innføre et sunt kosthold, som vil føre til bedre helse og mindre risiko for sykdom, ifølge studieleder Dr. Maira Bes-Rastrollo.

Dyrt å være sunn

Billigere med vestlig mat

Sammen med andre forskere fra universitetet i Navarra, så Bes-Rastrollo på utgiftene til over 11.000 studenter, som hadde lik inntekt. Studentene sverget enten til middelhavskost eller typisk «vestlig» mat, som innebærer mye mettet fett, sukker og rødt kjøtt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.