Sunt å glede seg til noe morsomt

Latter er kanskje den beste medisinen, men til og med å glede seg til en god latter kan styrke immunsystemet og redusere stress.

Publisert
Sist oppdatert

Bare det å glede seg til noe morsomt kan øke endorfinmengden og andre nytelses- og avspenningsstoffer, i følge en gruppe forskere ved California-Irvine universitetet.

- Dette greiene her stemmer, sa Lee Berk, assisterende professor i familiemedisin, som ledet forskningen.

- Rapporten viser at bare det å vite at du skal gjøre noe morsomt eller hyggelig en av de neste dagene reduserer mengden av stresshormoner og øker andelen av kjemikalier som er kjent for å få oss til å slappe av.

Gruppen til Berk testet 16 menn som alle var enige i at en spesiell video var morsom. Halvparten av dem ble fortalt tre dager på forhånd at de skulle få se den.

De som visste på forhånd at de skulle se videoen, opplevde biologiske forandringer med en gang, sa Berk på et møte i Society for Neuroscience i Orlando, i følge Reuters.

Når mennene så på videoen, gikk mengden av cortisol, et stresshormon, ned 39 prosent. Adrenalinet falt 70 prosent. Mengden av nytelseshormonet endorfin gikk opp 27 prosent, og veksthormon nivået gikk opp hele 87 prosent.

- Veksthormoner er veldig gunstige for immunforsvaret, sier Berk.

- Alt dette viser at det å glede seg til noe morsomt kan motvirke stress og gi immunsystemet en kraftinnsprøytning.

Han understreket at han var nødt til å jobbe med en liten gruppe menn, fordi han måtte finne noe som alle syntes var morsomt. Gutta valgte en video av en mann som moste frukt med en stor slegge.

Bark og andre har tidligere bevist at det er sunt å le, men dette er første gangen noen har bevist at det er sunt bare å glede seg til å le.

Mozon.no, 06.11.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer