Sunt å ta seg god tid på kjøkkenet

Kanskje er det ikke hva du spiser, men hvordan du tilbereder det, som gjør maten usunn.

Publisert
Sist oppdatert

Fast food-metoder med høy temperatur - som for eksempel steking, grilling og varming i mikrobølgeovnen - skaper en kjemisk forbindelse som blir forbundet med sykdommer når den blir funnet i kroppen, opplyste amerikanske forskere mandag.

Mat som er tilberedt under lav temperatur, som koking og dampkoking, inneholder ikke så mye av disse forbindelsene, fortalte forskerne ved Mount Sinai medisinskole i New York.

- Resultatene utelukker ikke fordelene med å spise mat med lavt fettinnhold og sukker, men de kan kanskje forklare hvorfor folk som spiser sundt likevel får hjertesykdommer og diabetes, sier leder for forskningen, doktor Helen Vlassara, til Reuters.

Forbindelsen som er skadelig skapes av at en miks av sukker, fett og proteiner reagerer med hverandre når de blir utsatt for høy varme.

- Vi pleier å lage mat med høy varme, og fordi de fleste matretter består av proteiner, fett og sukker, ender vi opp med å spise denne kjemiske forbindelsen.

- Det smaker godt og ser godt ut, men det er ikke sunt, sier Vlassara.

Forskerne studerte 24 diabetespasienter. De ga dem dietter av like råvarer, bare forskjellige i hvordan de var tilbredt. Diettene er anbefalt for diabetikere.

Halvparten av gruppen fikk mat som var tilberedt under høy varme, den andre gruppen fikk de samme råvarene tilberedt med lav varme eller ingen varme i det hele tatt.

Det var store forskjeller i blodet til pasientene, men forskerne sier at det må tas flere prøver før man er sikre på at det er helserisikoer forbundet med mat tilberedt med høy varme.

Kjemikaliene forskerne fant har forbindelse med fremgangen til hjertesykdommer, og skader forbundet med diabetes - som for eksempel nerveskader, synsskader og skader på nyrene.

Vlassara sa at hun ikke tror disse resultatene kan forbindes med undersøkelser tidlgere i år som har vist at stekt og bakt mat kan inneholde store mengder akrylamider, som kan forårsake kreft hos dyr.

Mozon.no, 12.11.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer