Sunt å være gravid

Kommende mødre gjør en kraftig helse-omveltning når de blir gravide. To av tre stumper røyken, og tre av fire kvinner legger om kostholdet.

Publisert
Sist oppdatert

Sunt å være gravidKommende mødre gjør en kraftig helse-omveltning når de blir gravide. To av tre stumper røyken, og tre av fire kvinner legger om kostholdet.

Det viser tall fra den landsomfattende Mor & barn-undersøkelsen. Over 40 sykehus i hele landet er med på å rekruttere gravide mødre til å delta i studien, og undersøkelsen har nå passert 20.000 deltakere, viser tall fra Folkehelseinstituttet i følge Bergens Tidende. Planen er å få med i alt 100.000 gravide kviner og deres partnere på undersøkelsen innen utgangen av 2005.

I undersøkelsen deltar mødre i alle aldre, fra godt under 20 til over 40 år. Gjennomsnittsalderen er litt over 29 år, og 3 av 4 mødre er mellom 25 og 34 år.

Nesten 40 prosent av mødrene er førstegangsfødende når de kommer med i undersøkelsen. 35 prosent har ett barn fra før, 20 prosent har to barn fra før og 5 prosent har tre barn eller mer.

Folkehelseinstittuet mener dette er det største løftet for mødre og barns helse noensinne i Norge.

Til nå vet man dette om Norges kommende mødre:24 prosent oppgir at de var dagligrøykere før de ble gravide, men 2 av 3 stumpet røyken da de fikk vite at de skulle bli mødre. Andelen som kutter røyken er høyere hos mødre med høy utdanning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer