Sunt å være gravid

Kommende mødre gjør en kraftig helse-omveltning når de blir gravide. To av tre stumper røyken, og tre av fire kvinner legger om kostholdet.

Publisert
Sist oppdatert

Sunt å være gravid
Kommende mødre gjør en kraftig helse-omveltning når de blir gravide. To av tre stumper røyken, og tre av fire kvinner legger om kostholdet.

Det viser tall fra den landsomfattende Mor & barn-undersøkelsen. Over 40 sykehus i hele landet er med på å rekruttere gravide mødre til å delta i studien, og undersøkelsen har nå passert 20.000 deltakere, viser tall fra Folkehelseinstituttet i følge Bergens Tidende. Planen er å få med i alt 100.000 gravide kviner og deres partnere på undersøkelsen innen utgangen av 2005.

I undersøkelsen deltar mødre i alle aldre, fra godt under 20 til over 40 år. Gjennomsnittsalderen er litt over 29 år, og 3 av 4 mødre er mellom 25 og 34 år.

Nesten 40 prosent av mødrene er førstegangsfødende når de kommer med i undersøkelsen. 35 prosent har ett barn fra før, 20 prosent har to barn fra før og 5 prosent har tre barn eller mer.

Folkehelseinstittuet mener dette er det største løftet for mødre og barns helse noensinne i Norge.

Til nå vet man dette om Norges kommende mødre:
24 prosent oppgir at de var dagligrøykere før de ble gravide, men 2 av 3 stumpet røyken da de fikk vite at de skulle bli mødre. Andelen som kutter røyken er høyere hos mødre med høy utdanning.

* Nesten 3 av 4 mødre sier de har forandret kostholdet etter at de ble gravide. Litt over 20 prosent sier at de har gjort store forandringer i kostholdet.

* 3 av 10 mødre brukte ingen form for kosttilskudd før det ble gravide.

* 2 av 10 brukte brukte B-vitaminet folat før graviditeten.

Hovedhensikten med studien er å få mer kunnskap om årsaker til alvorlig sykdom og helseskade.

Folkehelseinstituttets eksperter tror forhold i svangerskapet og tidlig barnealder kan ha store konsekvenser for barnets helse senere i livet.

Mozon.no, 04.03.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer