Strømpriser

Superbillig strøm!

I dag er strømprisene på 2020-nivå, men kun i en kort periode.

BILLIG STRØM: I ettermiddag faller strømprisene til 2020-nivå. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BILLIG STRØM: I ettermiddag faller strømprisene til 2020-nivå. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømprisene har så langt i år vært langt over fjorårets hyggeligere priser. Månedsoversikten til Nord Pool viser at i juni i fjor lå strømprisen på 1,95 øre per kilowattime, mens den i juni i år var på 58,64 øre.

Trenden har fortsatt inn og utover i juli, men i en kort periode i dag faller strømprisene og blir nesten på 2020-nivå. Mellom klokka 13 og 17 i dag vil strømprisene ligge på mellom 4 og 12 øre per kilowattime, viser spotprisene til Nord Pool.

Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight, skriver i en e-post til Dinside at forklaringen på det store fallet, er relativ enkel. Han nevner faktorer som lavt forbruk på grunn av høytemperatur og mye sol og vind på kontinentet og i nordiske områder.

– Det gjør at alle nordiske forbindelser importere massivt med kraft en del timer midt på dagen i motsetning til massiv eksport som har vært vanlig i det siste, forklarer han.

Ettersom Tyskland har negative priser midt på dagen på grunn av overproduksjon, presses de nordiske prisene nedover med å sende billig kraft nordover.

– Selv Sør-Norge har priser ned mot null som til sammenligning har lagt på nærmere 50 øre/kWh de siste helgene på grunn av lav vind.

Fortsatt høyt gjennomsnitt

Samtidig påpeker Reier Lilleholt at gjennomsnittsprisen gjennom døgnet fortsatt er relativt høy og ligger på 40 øre per kilowattime i Sør-Norge, og det selv om prisene i flere timer er veldig lave.

– Ironisk nok har Nord-Norge (no4) de høyeste prisene disse timene på 17 øre/kWh selv om de vanligvis ligger desidert lavest. Kraften fra kontinentet påvirker ikke prisen så langt nord på grunn av nettbegrensninger, avslutter han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer