Supersunn sitron

Spis så mye sitron du vil. Det beskytter mot forkjølelsessykdommer, infeksjoner i mage- og tarmsystemet, virker appetittstimulerende og reduserer forekomsten av kreftfremkallende stoffer.

Publisert
Sist oppdatert

Bernt Rognlien
Lege og urtemedisiner

Sitron er en sur og deilig frukt som har mange nyttige medisinske egenskaper. Den har et høyt innhold av C-vitamin - omtrent dobbelt så mye som i appelsin. I tillegg inneholder den rikelig med bioflavonoider, det er stoffer som forsterker virkningen av C-vitamin. Dette gjør at sitron beskytter mot virus og forkjølelsessykdommer i øvre luftveier.

Den beskytter også mot infeksjoner i mage og tarmsystemet. Bioflavonoidene og C-vitamin gir sammen en kraftig antioksidant virkning som beskytter mot infeksjoner og gjør at sår og skader leges raskere. Veggene i de små blodårene i hud og slimhinder styrkes av bioflavonoiden - det styrker også motstandskraften og øker blodgjennomstrømningen til hud og slimhinder.

Sitron kan bl.a. brukes for å redusere tannkjøtt-blødninger. Dette kan også bidra til redusert risiko for å utvikle åreknuter og årebetennelser.

Sitrontreet kommer opprinnelig fra India, dyrking av sitroner i Europa startet i år 200 e.kr. Det dyrkes i dag i alle landene rundt middelhavet og subtropisk klima over hele verden. Frukter som høstes i vinterhalvåret har høyest innhold av C-vitaminer. I land som Spania og Italia har sitron en stor plass i folkemedisinen og brukes i behandling av en masse ulike plager.

Sitron inneholder også pektin og fiberstoffer som reduserer blodkolesterolet, særlig det farlige kolesterolet, LDL reduseres. Kombinasjonen at kolesterolreduserende virkning og antioksidanter er gunstig for å forebygge arteriosklerose.

Flere kostholdsstudier viser at de som spiser rikelig med sitron og sitrusfrukter har betydelig lavere forekomst av flere kreftformer, særlig magekreft. Det skylles at antioksidantene i sitron og andre sitrus frukter reduserer dannelsen av kreftfremkallende stoffer fra nitrat, nitritt og røkt mat. Pektin virker også beskyttende på slimhindene i fordøyelsen, dyreforsøk har også vist at sitrusoljen i sitronskallene har hemmende virkning på flere kreftcelle grupper.

Sitronsaft virker appetittstimulerende og stimulerer utskillelse av fordøyelses væske fra lever og bukspyttkjertel. Sitron hemmer også flere typer innvoldsorm.

Sitron er surt men inneholder rikelig med mineraler, særlig kalium og virker derfor basisk i kroppen vår. I sitronkjerner er det som i grapefruktkjerner rikelig med antibiotiske stoffer som har en veldig bredspektret antibiotisk effekt og også en sterkt hemmende virkning på gjærsopp og flere andre grupper sopper som kan innvandere luftveier og fordøyelsessystemet vårt.

Saften av sitron har en syrlig, frisk og rund smak som egner seg godt i dressinger, marinader og sauser. Det er perfekt til å balansere syreinnholdet i forskjellige retter og marinader fordi de den har en god og nøytral sur smak. Helt nødvendig sammen med skalldyr og velegnet til fisk og som tilleggsgarnityr til alle retter laget av råvarer fra havet. I desserter og bakverk er sitron ofte brukt som smakstilsetning, da brukes både sitronsaft med syrer og de aromatiske oljene i skallet. Sitronskal kan strimles opp som smak og pynt på sjokoladekake, fruktretter, fromasjer og andre desserter. Bruker du skallet bør du kjøpe økologisk eller biodynamisk dyrkede sitroner som ikke er sprøytet. Sitron skiver kan legges i vann for å smaksette drikkevannet. Sitronen setter en frisk og leskende smak på vannet, velger du økologiske sitroner uten sprøytemidler blir vannet syrlig og friskt, mens det av sitroner som er sprøytet får en bitter smak som kommer fra sprøytemidlene som ligger utenpå skallet.

I oljebaserte dressinger kan du bytte ut eddiken med sitronsaft. Bland en del sitron med 3 deler god olivenolje og smak til med salt pepper og hakket hvitløk. Bland dressingen i salaten like før servering.

Sitron heter på latin Citrus limon.

Din egen limonade lager du ved tå 2 sitroner (helst økologiske) som deles i skiver og 30- 50 gram sukker å blande det i en liter vann. Det skal stå og trekke i kjøleskapet i 12 timer. Du må røre i blandingen for å løse opp sukkeret, drikkes kaldt.

Spis så mye sitron du bare vil. Noen få er dessverre allergiske mot sitrus frukter.

Først publisert: 04.03.2004
Sist redigert: 16.07.2007

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer