Supertomat kan stoppe sykdom

En ny supertomat med antioksidanter som lettere tas opp i kroppen, kan bli fremtidens beste helseforsikring.

Supertomat kan stoppe sykdom
Publisert
Sist oppdatert

Det er antioksidanten lykopen som skaper de sterke fargene på tomater. Men det finnes forskjellige typer lykopen. Nå har forskere ved Ohio State University utviklet en ny tomat med et lykopen som kroppen tar opp lettere.

Hva i all verden er antioksidanter? Her er forklaringen:

- Mens røde tomater inneholder langt mer lykopen enn oransje tomater, er mesteparten av det i en form som kroppen ikke tar opp så godt, sier hovedforfatter Steven Schwartz i en pressemelding.

De såkalte Tangerine-tomatene ble utviklet spesielt med tanke på studien. 12 voksne personer fikk gafle i seg spaghetti både med den eksklusive sausen og med vanlig saus. Resultatene viste at opptaket av lykopen var 2,5 ganger så høyt fra tangerine-sausen.

Trodde du ketchup var farlig? Tomat kan tvert i mot motvirke flere farlige sykdommer:

Trenger mer forskning
Dessverre finnes ikke disse supertomatene i butikken ennå, men forskerne har allerede kommersialiseringsplanen klar. Fram til da kan du jo gi de oransje og gullfargede tomatene i butikkhylla en sjanse, anbefaler forskerne.

De understreker også at studien ikke beviser at supertomatene faktisk vil gjøre helsa vår bedre selv om du får i deg mer lykopen. Divisjonsdirektør ved Sosial- og helsedirektoratet Knut Inge mener det er mange spørsmål som gjenstår.

- En ting er at stoffet blir tatt opp i kroppen. Et annet spørsmål er hvilken funksjon det har i kroppen, påpeker han.

- Ta en tomat!
Ifølge Klepp er grønnsaker og frukter med kraftige farger rikest på antioksidanter. Nyper peker seg ut som den reneste antioksidantbomben i en tabell http://folk.uio.no/runeb/antioksidant_tabell.htm utviklet av professor Rune Blomhoff ved Universitetet i Oslo. De oransje bærene inneholder nesten 40 prosent antioksidanter.

Tomater kommer et stykke ned på lista med 0,31 prosent, men Klepp slår likevel et slag for dem.

- Tomater er en viktig frukt som bør være en naturlig del av kostholdet vårt. Det har vært mye spennende produktutvikling på tomatområdet, og det er veldig positivt at vi har fått så stor variasjon på markedet, mener Klepp.

Spiser du nok frukt og grønt? Slik klarer du fem om dagen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer