Surfet for 150.000 kroner i Tyrkia

Nå vil han ha pengene tilbake. Det kan han bare glemme.

FARLIG: Du må gjerne ta med deg mobilen på stranden, men for din egen lommeboks skyld: Ikke surf med den.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FARLIG: Du må gjerne ta med deg mobilen på stranden, men for din egen lommeboks skyld: Ikke surf med den. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å reise til utlandet med splitter ny telefon kan være farlige greier.

Det fikk en kar erfare da han skulle en tur til Tyrkia. Første dag i utlandet med ny mobil fant han ut at han kunne få med seg norske TV-sendinger via en NRK-app.

Og denne fikk virkelig kjørt seg.

Morgenen etter sin første dag på tyrkisk jord, fikk nordmannen en real overraskelse på SMS fra operatøren: Mobilregningen hadde vokst til astronomiske høyder i rekordfart, og abonnementet var blitt sperret.

Totalt skal nordmannen ha lastet ned nesten 1,5 gigabyte med data. Og regningen havnet på ikke mindre enn 151.702 kroner.

Hver eneste megabyte mannen lastet ned på Tyrkia-turen kostet omtrent 100 kroner.

Må betale

Mannen hadde abonnementet gjennom sin arbeidsgiver, som sponser opp til 5.000 kroner hver måned for sine ansatte. Det hjelper lite når regningen er på over 150.000 kroner.

Så for å beskytte mannen nektet bedriften å betale operatøren. Dette ble ikke godtatt, så saken havnet i Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon.

Slik bruker du GPS i utlandet ved å laste ned kartene på forhånd

Nemnda har behandlet saken, men mannen får ikke hjelp her heller: Regningen må betales.

Den nybakte smarttelefon-brukeren skal dermed sitte igjen med et krav på totalt 144.556 kroner og 80 øre.

SLÅ AV: Skal du til utlandet og vil være sikker på at du ikke bruker mobildata, bør du skru av "dataroaming". Dette betyr å bruke andre operatørers nettverk til å surfe, i praksis: Å surfe i utlandet. Foto: Øyvind Paulsen
SLÅ AV: Skal du til utlandet og vil være sikker på at du ikke bruker mobildata, bør du skru av "dataroaming". Dette betyr å bruke andre operatørers nettverk til å surfe, i praksis: Å surfe i utlandet. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


Ingen begresning utenfor EU

Mannen hevder å ikke ha vært klar over at bruk av mobildata i utlandet er svindyrt. Selv om operatøren hevder de sendte han en SMS med opplysninger om dette da han landet i Tyrkia.

Klageren mener videre at operatøren burde ha stoppet det høye forbruket før det var for sent. Men operatøren viser til at Tyrkia ikke er med i EU, og dermed heller ikke med i ordningen som setter et tak for reisende på 500 kroner databruk om dagen.

Opplysningene fra de tyrkiske operatørene skal uansett ikke ha vært gode nok til å kunne stanse forbruket tidligere. Ettersom Tyrkia ikke er med i den europeiske sperreordningen, skal heller ikke rutinene deres være gode nok for rapportering av mobilbruken til reisende. Da den norske operatøren oppdaget bruken, var det allerede for sent.

Nå skal det bli billigere å surfe i utlandet

63.000 i Signapore

"Utgangspunktet må etter nemndas syn være at klager har hovedansvaret for å følge med på egen bruk, herunder å sette seg inn i priser og vilkår forut for bruk i utlandet" skriver nemnda i sin avgjørelse.

De tror på at operatøren ikke hadde muligheten til å sperre bruken tidligere. Og de tror ikke på at mannen ikke hadde mulighet til å vite om de høye prisene.

Saken er langt fra unik.

Nylig behandlet klagenemnda en sak hvor en norsk kvinne hadde surfet på iPhone-en sin i Signapore i fjor vår. Visstnok for å holde seg oppdatert på askeskyen fra Island. Kvinnen skal ha antatt at hun var koblet på det trådløse nettverket til søsteren, men det var hun ikke.

Også her mener nemnda at kunden må betale hele regningen, denne gangen på 63.044 kroner. Før saken gikk til nemnda kuttet operatøren bort 13.000 kroner av regningen, for å komme til en "minnelig ordning". Dette var ikke godt nok for kunden, men er altså det hun må ta til takke med.

Så rådet er like enkelt som det er viktig: Avstå fra all bruk av mobildata i utlandet, og skru av "dataroaming". Dummer du deg ut, er det lite hjelp å få.

Slik følger du med på hvor mye mobildata du bruker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer