Surt like ille som søtt

Tannrådene du ikke bør gå glipp av.

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du rengjør dem to ganger om dagen, bruker dem hver gang du spiser – og de kan misfarges av røyking, kaffe, te og vin.

Dette visste du sikkert fra før av.

Men hva med dette?

1. Surt er like ille som søtt

Sukker er ikke det eneste som er skadelig for tannhelsa. Sure matvarer med lav pH-verdi – som godteri, jus og frukt – «mykner» tennene. De tærer på emaljen og minsker også tennenes størrelse.

Råd: Skal du spise eller drikke noe veldig surt, er det lurt å gjøre det under et måltid. Å innta surt sammen med andre måter vil mildne effekten på tennene. Sukkerfri tyggegummi med xylitol, som motvirker karies og hemmer bakterievekst, kan også hjelpe.

2. Tannemalje er det hardeste stoffet i kroppen

Tannemaljen er det hardeste stoffet kroppen produserer. Men – den kan lett sprekke. Og hvis det skjer, er skaden permanent. Emalje har ikke evnen til å fornye seg, slik som menneskehud.

Råd: Unngå å spise hard mat, som isbiter og upoppete popcorn. Styr også unna piercinger i leppe og tunge.

3. Du kan mangle tenner i hvilken som helst alder

Manglende tenner er noe som kan skje når som helst – ikke bare i perioden hvor melketennene felles. Enkelte personer er født uten enkelte tenner. Visdomstennene er det vanligste, deretter en av naboene til de store fortennene. Den mest utbredte årsaken til manglende tenner er imidlertid tannkjøttsykdom og hull.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer