Svært populær spareform

Rundt halvparten av de som kan, har en BSU-konto.

Glem sparegrisen, unge har blitt hekta på BSU-sparing. Foto: PER ERVLAND
Glem sparegrisen, unge har blitt hekta på BSU-sparing. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt halvparten, 56 prosent, av de under 34 år har en BSU-konto. Det viser undersøkelsen Norsk finansbarometer, utført av TNS-Gallup.

En BSU-konto kan ha stor betydning både i forhold til å få lån og hvilken lånerente banken tilbyr. Kravet til egenkapital ved boligkjøp har økt, noe som kan være en medvirkende årsak til at flere sparer i BSU. Spareformen kan få unge inn på boligmarkedet.

Skattefradrag og gode rentevilkår gjør dessuten BSU til en svært gunstig spareform. Skattefradraget er 20 prosent av det årlige sparebeløpet, forutsatt at en har skattepliktig inntekt, og maksimalt skattefradrag er 4.000 kroner i året.

Men dette er den aller beste sparingen

- Enda flere bør spare i BSU, sier kommunikasjonssjef i FNO Stine Neverdal. Foto: FNO
- Enda flere bør spare i BSU, sier kommunikasjonssjef i FNO Stine Neverdal. Foto: FNO Vis mer


Rekordbeløp i BSU-sparing

De samlede BSU-innskuddene har passert 20 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette er mer enn noen gang tidligere, og en økning på 15 prosent de siste 12 månedene. Sparebeløpet i BSU-ordningen er betydelig utvidet de siste årene. Dette, sammen med skjerpede krav til egenkapital ved boligkjøp, har bidratt til den sterke innskuddsveksten, mener Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO).

– Sett i sammenheng med Finanstilsynets retningslinjer for boliglån, ville en ytterligere økning av beløpsgrensene i BSU-ordningen gi unge boligkjøpere enda større muligheter til å bygge opp tilstrekkelig egenkapital, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i FNO.

– Kan bruke feriepengene

Dersom du synes det virker forlokkende å spare i BSU fra og med i år, kan noen av feriepengene, eller eventuelle skattepenger være en hjelp på veien, mener FNO.

>>> Se hva du får i feriepenger i år

– Mange unge mennesker har anledning til å sette av litt av ferie- eller skattepengene til dette. BSU-ordningen er svært fleksibel. Du behøver ikke spare et fast beløp hvert år. Du kan også sette inn penger flere ganger i året så lenge det samlet ikke overstiger maksimalgrensen for skattefradraget, påpeker Neverdal.

Fakta: Boligsparing for ungdom

 • For: Alle skatteytere til og med 33 år. Det er ingen nedre aldersgrense for åpning av BSU-konto
 • Skattefordeler: Skattefradrag på 20 prosent av årlig innbetalt sparebeløp.
 • Maksgrenser: Du kan spare inntil 20.000 kroner i året, og totalt 150.000 kroner
 • Minimumsgrenser: Det er ingen minstebeløp å betale. Har du ikke penger i en periode, trenger du ikke sette inn noenting på kontoen.
 • Bruk: Sparepengene kan kun brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Om pengene brukes til noe annet, må skattefordeler oppnådd i spareperioden betales tilbake.
 • Annet: Du kan bare inngå avtale om BSU én gang


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer