Svak vaksine uroer eksperter

Influensaen herjer landet, og det bekymrer eksperter at årets vaksine gir mye dårligere beskyttelse enn tidligere år.

Publisert
Sist oppdatert

Vaksinen som ble laget i år var designet til å beskytte mot tre grener av viruset. Men det viruset som lenker oss til senga i disse dager er et annet enn disse tre, og det er for sent å lage en ny formel.

Selv om de tre er nære slektninger av årets virus er det uklart om det hjelper folk med å unngå smitte.

- Sammensetningen av influensavaksinen bestemmes i februar så alle skal rekke å lage den. Etter at sammensetningen ble bestemt har viruset forandret seg, fortalte avdelingsdirektør for smittevernsdivisjonen i Folkehelsa, Hanne Nøkleby, til Mozon for noen uker siden.

Doktor Theodore Eickhoff fra universitetet i Colorado, som var med på å bestemme innholdet i årets vaksine, estimerer at vaksinen er mindre enn 50 prosent effektiv.

- Det er en gjetning basert på tidligere års erfaring med lignende situasjoner, sier han.

Litt nyttig
Det amerikanske senteret for sykdomskontroll sier i følge nyhetsbyrået AP at den i hvert fall er litt nyttig. Men hva de konkret mener med ”litt” vil de ikke si.

Selv i de beste årene er ikke influensavaksinen idiotsikker. Vanligvis er den mellom 70 og 90 prosent effektiv på friske unge voksne, og litt mindre på eldre.

Forrige gang forskerne bommet på influensavaksinen var i 1997, da en gren som heter A-Sydney sørget for at vi ble sengeliggende, og det var et helt annet virus enn det vaksinen beskyttet mot. Da regnet forskere med at vaksinen var 30 til 50 prosent effektiv.

Forskere sier at årets vaksine-bom ikke er like grov som for seks år siden, men de kan ikke si med sikkerhet hvor godt vaksinen vil virke, eller om den virker i det hele tatt.

Årets bom skjedde da ekspertene bestemte seg for å ta med en gren som heter A-Panama med i årets vaksine - det samme viruset som vi hadde her i fjor. Men viruset som slo til i år er A-Fujian, som har to genetiske mutasjoner som gjør det annerledes.

Delvis beskyttelse
Flere studier på ildere, som er det foretrukne laboratoriedyret for influensaeksperimenter, og menneske-blod, tyder på at A-Panama-vaksinen i hvert fall gir delvis beskyttelse mot A-Fujian-viruset. De mest oppløftende spådommene kommer fra Verdens helseorganisasjon, som sammen med amerikanske helsemyndigheter bestemmer hva vaksinen skal inneholde.

Doktor Klaus Stohr fra organisasjonen forteller nyhetsbyrået AP at blodprøver tatt av folk som har fått årets vaksine viser at de har 41 prosent mindre motstandskraft mot A-Fujian enn A-Panama, og at tre fjerdedeler av vaksinerte voksne har nok antistoffer til å bli beskyttet mot A-Fujian.

- Disse tallene tyder på at vaksinen vi bruker beskytter i god nok grad mot influensaen, sier Stohr.

Han får motstand fra det amerikanske senteret for sykdomskontroll, som sier ilder-forsøk og forsøk på blodprøver ikke er til å stole på. Senteret gjør nå undersøkelser i områder der sykdommen herjer som verst, men svarene får vi antagelig ikke før slutten av influensasesongen.

I mellomtiden oppfordrer leger folk til å vaksinere seg, fordi vaksinen kan minske styrken på sykdommen selv om den ikke gir komplett beskyttelse. Den gir også beskyttelse mot andre grener av viruset som kan komme senere i sesongen.

Mozon.no, 10.12.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer