Kronekursen

Svakeste krone mot dollar på 19 år

Slik påvirker det deg.

SVEKKES: Den norske krona svekker seg mot annen valuta. Én dollar har ikke vært dyrere på 19 år. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SVEKKES: Den norske krona svekker seg mot annen valuta. Én dollar har ikke vært dyrere på 19 år. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Den norske kronen svekker seg mot de store valutaene utenlands etter at oljeprisen har falt over to prosent gjennom dagen, melder E24.

Onsdags formiddag den 26. februar, handles én euro for 10,22 kroner. Dette er en svekkelse på om lag fire øre denne aktuelle dagen.

Krona har også svekket seg cirka tre øre mot amerikanske dollar, som betyr at én dollar koster 9,38 kroner. Vi må helt tilbake til 2001 for å finne et svakere kronenivå mot dollaren.

- Legg litt på

Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Danske Bank, sier at den svake krona først og fremst kan gjøre utenlandsreiser og -ferier dyrere. Hvis du bestiller hus eller hotell via utenlandske nettsider, er det greit å ta høyde for dette i budsjettet, ifølge henne.

- Dersom du allerede er ute og reiser, bør du «legge litt på» i beregningen av hva ting koster når du handler eller er ute og spiser, så unngår du ubehagelige overraskelser når du kommer hjem, fordi du har brukt mer penger enn du egentlig har å bruke, sier Tvetenstrand til Dinside.no.

Prisen her hjemme kan øke

Hvis krona fortsetter å svekke seg over tid, kan det være at varer og tjenester vi kjøper her hjemme også kan øke i pris, ifølge forbrukerøkonomen.

- Mye av varene vi kjøper på butikken er importvarer som butikkeierne må betale høyere pris for når krona er svak, og de for lavere fortjeneste igjen på varer vi kjøper, forklarer Tvetenstrand.

Det blir altså dyrere med feriereiser til utlandet og høyere pris på importvarer med en svak krone over tid.

SPARETIPS: Det er ikke bare-bare å spare penger. Silje Sandmæl har disse tre rådene til deg som vil begynne med det. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Fordeler for fondssparere

- Samtidig er en svak krone bra for noen bedrifter, som øker lønnsomheten, som igjen kan gi flere jobber, fortsetter hun.

Forbrukerøkonom Derya Incedursun påpeker også fordeler av svak krone. Det er blant annet gode nyheter for deg som har investert i fond med aksjer utenfor landets grenser.

- En effekt mange kanskje ikke tenker på, er at kronefallet kan ha løftet fondssparingen deres, dersom de sparer i aksjer utenfor landets grenser, sier Incedursun til Dinside.

Når du kjøper aksjer i utenlandske markeder, satser du på både aksjen og valutaen. Valutabevegelsen vil enten øke eller redusere avkastningen på aksjene dine, forklarer hun, og legger fram følgende eksempel:

  • Si at du kjøper aksjer i et selskap hvor kursen er 100 dollar, og én dollar koster ni kroner. Hver aksje koster da 900 kroner.
  • Hvis du ett år senere selger deg ut av aksjen til samme kurs som er 100 dollar, og dollarkursen i mellomtiden har steget til ti kroner, har verdien per aksje steget til 1000 kroner.
  • Med dette får du en gevinst som utelukkende skyldes endringer i valutakursen. Hadde dollarkursen falt i denne perioden ville effekten vært den motsatte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer