Ferie og feriepenger

Svarene om ferie og feriepenger

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål om ferie og feriepenger.

FERIE: Er du usikker på hva du har krav på av ferie og feriepenger, som arbeidstaker? Foto: ajcabeza / Shutterstock / NTB
FERIE: Er du usikker på hva du har krav på av ferie og feriepenger, som arbeidstaker? Foto: ajcabeza / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du spørsmål om ferie eller feriepenger? Frykt ikke!

Det er spørsmål som stilles oftere enn andre. Arbeidstilsynet har svarene klare, som du finner her.

Hvor mye ferie har jeg rett på?

Etter ferieloven har alle arbeidstakere rett til 25 virkedager ferie, noe som er fire uker og én dag.

Virkedager er mandag til og med lørdag, uavhengig om du faktisk jobber på lørdager. Søndager og helligdager regnes ikke som virkedager. Noen virksomheter har tariffavtaler som gir rett til fem uker ferie.

Hva skjer om jeg ikke blir enig med arbeidsgiver?

Som arbeidstaker kan du kreve tre uker sammenhengende ferie i hovedferieperioden som er 1. juni til 30. september. Kommer du ikke til enighet med arbeidsgiver om tidspunkt innenfor hovedferieperioden, er det arbeidsgiver som har siste ord. Arbeidstaker kan kreve å avvikle restferien i sammenheng.

Kan jeg bli pålagt til å ta ut planlagt ferie?

Ja. Hvis dere har avtalt at du skal ta ferie, så må du ta ferie for den aktuelle perioden med mindre dere blir enige om noe annet. Dette gjelder også når du ikke kan reise på ferie som planlagt, for eksempel på grunn av koronasituasjonen.

Hva hvis jeg er syk eller i karantene?

Hvis du blir syk før planlagt ferie starter, kan ferien utsettes til seinere i ferieåret. Da må du selv ta kontakt med arbeidsgiver og kreve ferien utsatt, og dokumentere sykdom med legeerklæring. Hvis du blir syk i løpet av ferien kan du få tilsvarende antall feriedager utsatt til seinere i ferieåret.

Sitter du i karantene av preventive hensyn, og mottar sykepenger etter den midlertidige forskriften om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemien (§ 3-1), er du ikke sykemeldt. Da har du heller ikke krav på å få utsatt allerede avtalt ferie som sammenfaller med karanteneperioden.

SOMMERFERIE: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Og hva med feriepengene?

Etter ferieloven skal feriepengene utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien, likevel seinest ei uke før feriestart. Deles ferien opp, skal feriepengene deles tilsvarende. Veldig mange virksomheter har avtale om at feriepengene utbetales en bestemt måned, for eksempel i juni.

Hvordan vet jeg hvor mye feriepenger jeg får?

Feriepenger beregnes på grunnlag av arbeidsvederlag som er utbetalt i opptjeningsåret, året før ferien avvikles. Feriepengene skal utgjøre minimum 10,2 % av feriepengegrunnlaget. På lønns- og trekkoppgaven fra i fjor, skal feriepengegrunnlaget komme fram. I virksomheter med tariffavtale, kan prosentsatsen være høyere. For arbeidstakere som er over 60 år, skal prosentsatsen være 2,3 % høyere enn den vanlige satsen.

Hva med deg som startet i ny jobb i år?

Ferie er ulønnet fritid. Det er feriepengene opptjent i fjor som skal dekke lønnsbortfallet som oppstår når du avvikler ferien. I dette tilfellet, er det feriepengene du opptjente hos tidligere arbeidsgiver som dekker lønnsbortfallet når årets ferie skal avvikles. Disse fikk du enten utbetalt når du sluttet hos forrige arbeidsgiver, eller så vil du få disse fra forrige arbeidsgiver nå i juni. Dersom du ikke var i jobb i fjor, har du uansett rett til å ta ferie, men altså ikke rett til feriepenger.

Eller har vært sykemeldt?

Arbeidsgiver skal betale sykepenger de 16 første dagene ved en sykemelding. Det skal også beregnes feriepenger for denne perioden. Etter arbeidsgiverperioden betaler folketrygden feriepenger for inntil 48 sykemeldingsdager hvert opptjeningsår. I de tilfellene der arbeidsgiver forskutterer lønn ved sykemelding, vil det bero på konkrete avtaler/tariffavtaler om det skal betales feriepenger som normalt.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer